Waarom is frisdrank zo ongezond?

Frisdrank is af en toe wel heel erg lekker, alleen bevat het ten eerste niet normaal veel suiker. Af en toe een blikje is natuurlijk helemaal niet erg, maar frisdrank is heel erg verslavend voor veel mensen. Sommigen mensen kunnen simpelweg niet zonder en dat is problematisch.

Stoppen met frisdrank: de gevolgen voor je lichaam (en geest)

Ben jij zo iemand die dagelijks veel frisdrank drinkt en wil je ermee stoppen? Let dan goed op. Het zal namelijk een groot (positief) effect hebben op je gezondheid.

Betere spijsvertering

Als je stopt met het drinken van frisdrank, zal dat ten goede komen van je spijsvertering. Bepaalde verbindingen in frisdranken veranderen namelijk de pH-waarde van je darmflora en verhogen de overmaat aan zuren en gassen.

Je houdt je gebit

De kans is groot dat jij als kind niet voortdurend frisdrank voorgeschoteld kreeg. Dat komt omdat je je hele leven moet doen met je gebit. Als je nog jong bent, is je gebit nog zwak. Daarom komt het steeds vaker voor dat jonge kinderen gaatjes krijgen. Een gaatje in de tand ontstaat door tandplak. De tandplak bevat veel bacteriën wat de suikers uit je eten en drinken omzet in zuren. Dus daarom is frisdrank echt een vijand voor je tanden.

gevolgen lichaam stoppen met frisdrank

Je zult gewicht verliezen

Als je stopt met het drinken van frisdrank zul je snel merken dat je zal afvallen, mits je natuurlijk ook genoeg beweegt. Frisdranken bevatten extreme hoeveelheden suiker. Zo bevat één flesje cola (500 gram) maar liefst 205 kcal. Dat is al ongeveer 1/12e van de dagelijkse caloriebehoefte van een volwassen man. Dus ben jij iemand die de hele dag door frisdrank drinkt, dan gaat het hard.

Meer energie

Frisdrank verhoogt je bloedsuikerspiegel, waardoor jij je vaak vermoeid voelt. Als je stopt met het drinken van frisdrank zul je merken dat je meer levenslust hebt en vrolijker in het leven staat. Ook zou het je concentratie verbeteren.

Je zult minder trek hebben

Bij het drinken van frisdrank heb je ook al snel de neiging om wat slechts te eten, want je drinkt al slecht. De suikers in frisdrank verhogen de afzondering van hongerhormonen. Daarom is het normaal om te willen eten wanneer je ze drinkt, en daar gaan veel mensen dubbel de mist in.

Minder grote kans op nierstenen

Nierstenen zijn afvalstoffen die in plas zitten en wordt opgeruimd met het plassen. Als de afvalstoffen niet helemaal verdwijnen in je plas kunnen er in het nierbekken kleine kristallen of steentjes ontstaan. Frisdrank en koolzuurhoudende dranken kunnen hier invloed op hebben. Dat maakt het lastig voor je nieren om zichzelf te reinigen.

Je wordt minder snel ziek

Als je veel frisdrank per dag drinkt kan het kloppen dat je vaak ziek bent. Als je al die suiker binnenkrijgt nemen witte bloedcellen af en zo nog maar 40% van de bacteriën kunnen doden. Laat jij de blikjes frisdrank dus voor wat het is, dan zal je in de toekomst minder snel ziek zijn.

stoppen met frisdrank drinken

Je wordt sterker

Van frisdrank word je niet alleen mentaal wat zwakker, maar ook fysiek. Je krijgt minder calcium binnen en dit kan eventueel botverlies met zich meebrengen. Stoppen dus.

Je zou jaren langer kunnen leven

Mensen die vaak frisdrank drinken, hebben kortere telomeren. Dat zijn de beschermende uiteinden van onze genen. Hierdoor zou de gemiddelde levensduur van frisdrankdrinkers een paar jaar korter kunnen zijn.

Dus wij raden jou aan om volgende keer gewoon een lekker watertje te pakken in de plaats van een blikje of flesje frisdrank. Probeer het een keer voor een tijdje, en je zal de gevolgen zelf ondervinden.