Stoppen met brood eten kan de bloeddruk beïnvloeden

Als jouw hart bloed rondpompt, stroomt het bloed met verschillende krachten door de bloedvaten. De Universiteit van Californië legt uit dat een hoge bloeddruk en het consumeren van voedsel met een hoog natriumgehalte hand in hand kunnen gaan. Omdat brood vol natrium kan zitten, betekent dit dat brood de kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk kan vergroten. Net als dat stoppen met brood eten, daar ook een tegenovergestelde invloed op kan hebben.

Bovendien werd in een onderzoek uit 2020 in het tijdschrift Nutrients een verband gevonden tussen het eten van brood en een verhoogde bloeddruk. Bij deze studie waren volwassenen tussen de 20 en 50 jaar oud die in Mexico-Stad woonden, betrokken. Er werd aanbevolen om het natriumgehalte in broodproducten te verminderen. Dit om de bevolking te helpen hun verhoogde bloeddruk beter te beheersen.

Het kan helpen gewicht te verliezen

Brood heeft de slechte reputatie gekregen als voedsel dat automatisch gelijk staat aan gewichtstoename. Dit heeft geleid tot de misvatting dat iemand brood volledig uit zijn dieet moet schrappen om ongewenste kilo’s kwijt te raken. Maar het is niet zo dat brood je op magische wijze doet afvallen, maar het is de vermindering van het aantal calorieën, wat helpt bij het afvallen. Het hoeven dus niet per se de calorieën uit brood te zijn.

stoppen brood

Het kan jouw energie beïnvloeden

Omdat brood koolhydraten bevat en koolhydraten energie leveren, is brood een manier om je lichaam van energie te voorzien. Omgekeerd kan het schrappen van brood uit je dieet resulteren in een daling van die energie. En er is nog iets waar je rekening mee moet houden als het gaat om de invloed van brood op energie.

Het soort brood dat je eet, kan van invloed zijn op hoe lang of hoe kort er energie uit de koolhydraten van dat brood gehaald wordt. Zo kan witbrood een goede keuze zijn voor de training, omdat je lichaam het sneller verteert, wat leidt tot een snelle toename van de energie. Als je je voor langere tijd moet concentreren, is witbrood een minder goede optie. Dit omdat de energieboost die het geeft sneller verdwijnt. Maar volkorenbrood, dat langzamer wordt verteerd, geeft je energie die langer meegaat.

Stoppen met brood zorgt voor veranderingen in de stoelgang

Volgens MedicineNet heeft witbrood niet alleen een gebrek aan vezels, maar zit het ook doorgaans boordevol zetmeel. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat het eten van dit soort brood constipatie veroorzaakt of verergert. Maar dat betekent niet dat alle broden noodzakelijkerwijs slecht zijn voor je stoelgang.

Zo kan volkorenbrood een gunstige invloed hebben op constipatie. Bovendien bleek uit een onderzoek uit 2010 in de Journal of Nutrition dat volkoren-roggebrood effectiever zou kunnen zijn in het verlichten van constipatie dan zowel tarwebrood als laxeermiddelen.

Kortom komt het erop neer dat het schrappen van brood uit jouw dieet de kansen op constipatie kan vergroten of verkleinen. Dit is uiteraard afhankelijk van het soort brood dat je regelmatig eet en (andere) gezondheidsproblemen.