Hoeveel geld bespaar je als je stopt met alcohol?

Inmiddels weten wij allemaal wel dat alcohol slecht is voor je gezondheid, maar een biertje drinken met je maten is wel heel erg verleidelijk. Toch zul je al snel merken dat het ook een heel stuk beter is voor je portemonnee als je een avondje overslaat. Jacqueline van Lieshout is een coach voor bewust alcoholvrij leven. Zij heeft een berekening gemaakt om te kijken hoeveel geld je kan besparen als je zou stoppen met alcohol drinken. Ze heeft hiervoor twee theorieën uitgewerkt:

1: Stel, je drinkt één fles wijn per dag. Bijvoorbeeld een wijntje vóór het eten, twee tijdens het diner en nog twee op de bank ná het eten. Een gemiddelde supermarkt wijn is ongeveer €6, dus dat is €42 per week, oftewel €180 per maand.

2: Drink je niet elke dag, maar ga je wel eens in de week naar een terras of een bar? Daar zal je dan ongeveer €30 uitgeven aan drank (als het niet meer is) en dan koop je misschien ook nog twee flessen wijn voor thuis. Dan kom je dus ook op die €42 euro per week uit, oftewel €180 per maand. Dit is in de meeste gevallen wat meer realistisch.

Natuurlijk bestaan er ook mensen die nog meer uitgeven en in de club staan en vervolgens nog gaan uitdelen of gaan pronken door flessen te bestellen. Dit is allemaal weggegooid geld dat je aan andere belangrijkere dingen kon uitgeven. Volgens de berekening van de coach kost dit jou in totaal €2160 per jaar. Dat is niet niks! Stel je eens voor wat je hier allemaal voor kan kopen. Vind je het toch heel verleidelijk om geld uit te geven aan een drankje in de club? Bestel wat water of een cola, vaak zit het ook tussen je oren en gaat het meer om het idee dat je wat drinkt.