Wanneer moet je stoppen met afvallen?

Het kan zijn dat je heel enthousiast begonnen bent met afvallen. Je hebt je eetgewoonten aangepast en bent begonnen met sporten. Je weet zelfs wat je niet moet doen als je wilt afvallen. Maar het is goed om te weten dat het soms nodig is om te stoppen met afvallen voordat je je doel bereikt hebt. Dit zijn de tekenen dat je moet stoppen met afvallen:

 

1. Je hebt altijd honger

Waarschijnlijk betekent dit dat je te weinig eet. Ja, voor afvallen moet je goed op je voeding letten, maar je moet er niet in doorslaan. Als je altijd honger hebt, is het dus tijd om weer wat meer te gaan eten. Ook als je dan misschien minder of niet afvalt. Genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen is en blijft het belangrijkste.

2. Je hebt geen honger meer

En dan is er nog het tegenovergestelde: je hebt eigenlijk nooit honger meer. Ook dat is een teken dat je beter kunt stoppen met afvallen. Je lichaam went er namelijk aan dat je te weinig eet. Op gegeven moment geeft het gewoon niet meer aan dat je honger hebt. Het gevaarlijke daarvan is dat consistent te weinig eten uiteindelijk schadelijk kan zijn voor je lichaam en organen. En als je hongergevoel het niet meer doet, kom je daar waarschijnlijk te laat achter.

3. Het neemt je leven over

Wanneer alles wat je doet, draait om het afvallen, is dat over het algemeen geen goed teken. Natuurlijk is het goed om rekening te houden met je dieet wanneer je leuke dingen doet. Maar wanneer je planning overvol staat met sportschool bezoekjes en je dingen afzegt omdat uit eten gaan vandaag even niet past in je eetplan is het misschien tijd om toch even na te denken over waar je mee bezig bent. Misschien is het tijd om te stoppen met afvallen of in ieder geval je prioriteiten aan te passen.

eetgewoonten-afvallen-dertig-koken

4. Je hebt te veel regels

Dit ligt een beetje in het verlengde van het vorige punt. Het kan zijn dat je een hele lijst aan regels hebt. Bijvoorbeeld twee keer per dag sporten, niet eten na acht uur ’s avonds, zelfs geen gezonde snacks. Dan wordt het afvallen al snel obsessief. Alleen het volgen van de regels kan al voor stress zorgen, maar wanneer je er een verbreekt, kan dat voelen als falen en mogelijk ervoor zorgen dat je juist meer of ongezond gaat eten om je weer beter te voelen.

5. Het gaat mentaal niet zo lekker

Heb je last van stemmingswisselingen, somberheid of angst? Je lichaam heeft koolhydraten nodig om de stof serotonine te maken, ook wel het gelukshormoon genoemd. Wanneer je niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt, kan dat betekenen dat je lichaam moeite heeft de stof te maken. Daar komt bij dat een hongergevoel en lage bloedsuikerspiegel ook kunnen zorgen dat je wat prikkelbaarder bent.

6. Er gaat geen gewicht meer af

Misschien wil je het liefst die laatste kilo’s er nog af, maar de weegschaal geeft al weken hetzelfde aan. Waarschijnlijk betekent dit dat het tijd is om te stoppen met het actief proberen af te vallen. Het is beter om op dit punt te gaan focussen op het onderhouden van je gewicht en fit te blijven. Wie weet kom je er op gegeven moment achter dat je toch nog iets afgevallen bent.