Wat betekende de stijging gisteravond?

Gisteravond was het even alsof we met z’n allen voor ’t eerst naar een raketlancering keken. Iedereen die ook maar een ‘cent’ in Crypto heeft zitten bekeek de verandering vol spanning. Na enkele dagen van stress vanwege een aanhoudende daling was daar ineens een stijging. Het moment waarop iedereen zat te wachten, want hoe hard we ook riepen ‘het komt wel weer goed’, een daling die maar door blijft zetten werkt toch enigszins op je zenuwen.

Reden genoeg wat ons betreft om meteen in de pen te klimmen, het internet af te struinen en te onderzoeken waar deze stijging vandaan kwam. Allereerst werd direct duidelijk dat er een degelijke injectie plaatsvond wat betreft de Marketcap. Binnen een tijdsbestek van zo’n vier uur was er een toename van ruim 110 miljard dollar in de totale Marketcap. Een groei die al even niet meer plaats had gevonden.

Na daling stijgen Bitcoin, Ethereum en Ripple en andere coins met 110 miljard MAN-MAN
Overzicht van de stijging van de algemene Marketcap in de afgelopen 24 uur.

De markt: een kunstmatige beweging?

Vlak na het aantikken van dat hoogtepunt werd er weer 50 miljard dollar van af gesnoept – deze kwam er even later weer bij. Het lijkt een subtiele ommekeer te zijn. Toch zijn we daar niet helemaal zeker van. Er klinken links en rechts verschillende geluiden die allen duiden op een gereguleerd spelletje rondom de koersen van de algehele markt.

Wanneer dit waar is, zou dat betekenen dat de schommelingen ‘slechts’ het resultaat zijn van een strategisch spelletje om zoveel mogelijk geld te verkrijgen. We weten natuurlijk niet in hoeverre dit werkelijk het geval is. Het lijkt echter steeds meer een hot topic te worden binnen veelgehoorde speculaties. Waarom we dit aankaarten is vrij simpel.

Mocht het namelijk zo zijn dat financieel vermogende partijen werkelijk deze koersstijgingen en -dalingen beïnvloeden, dan heeft dit twee betekenissen voor de markt. Enerzijds zou dit betekenen dat we ons niet druk hoeven te maken omdat er zoveel belangen meespelen dat men de markt nooit vrijwillig in elkaar zal laten storten. Anderzijds is de werkelijke beweging van de markt in handen van slechts een klein groepje mensen, terwijl er miljoenen mensen werkelijke investeringen doen.

Na daling stijgen Bitcoin, Ethereum en Ripple en andere coins met 110 miljard MAN-MAN
Top 10 coins met de grootste stijging.

Wat lag aan de grondslag van de algemene Crypto stijging

Het lijkt dus zo te zijn dat de stijging een kunstmatige achtergrond kent. We raakten met z’n allen een nieuw dieptepunt aan (daar waar de Marketcap nog amper 400 miljard dollar bedroeg). Vanaf dat punt leek een vooraf ingestelde financiële injectie z’n werk te doen. Met als gevolg de stijging wat betreft Marketcap, maar ook wat betreft de koers van vrijwel iedere coin.

Nu horen we ook geluiden van mensen die menen dat dit slechts ’t begin is. Zo wordt er geroepen dat dit slechts een stabilisatie is van de eerste klap die markt te verduren kreeg. In een volgende fase zou het dieptepunt lager liggen. Mocht dit het geval zijn, dan is ’t in lijn met onze voorspellingen rondom de oorzaken. Logischerwijs zal deze periode dan aanhouden tot ongeveer midden februari (einde Chinese nieuwjaar).

Een ander punt wat enigszins effect kan hebben op de markt is ’t feit dat er steeds meer duidelijk wordt rondom de reguleringen. Zo zouden verschillende overheidspersonen al te kennen hebben gegeven dat de regulering zich waarschijnlijk beperkt tot particulieren. Instanties als Exchanges (denk aan Binance of Kucoin) worden niet getroffen door eventuele reguleringen. Daarnaast lijken officiële instanties rondom financiën steeds welwillender tegenover de gehele Crypto-markt te staan.

Er zijn dus enorm veel variabelen die het lastig maken om werkelijk één aspect te benoemen. Iets wat we niet kunnen en wat we dus ook niet gaan doen. Het is moeilijk om in de Crypto-jungle feiten van fictie te scheiden. Een enigszins zinvolle conclusie die we kunnen trekken na gisteravond is ’t feit dat de markt nu op een iets hogere algemene Marketcap lijkt te stabiliseren. Voor nu moeten we ’t daar even mee doen Cryptohelden.