Hetero mannen die elkaar kussen

Een steeds groter percentage van hetero mannen kussen elkaar op de mond of wang. Dit heeft echter niets te maken met romantische gevoelens voor elkaar of seksuele redenen. Hetero mannen doen dit steeds vaker om zo waardering voor de ander te laten zien, puur platonisch dus.

Wetenschappers vermoeden dat dit een positief teken is van een gezondere vorm van mannelijkheid. Zij stellen zelfs dat het een belangrijk aspect is in de opvoeding van je kinderen. Vooral bij vaders in relatie tot hun zonen. Mark McCormack, professor in sociologie aan de Universiteit van Roehampton vertelt dat tijdens het onderzoek er gekeken is naar de afnemende homofobie en hoe dit heeft geleid tot een verandering in hoe jonge mannen met elkaar omgaan.

Hetero mannen kussen MAN MAN

Niets om je voor te schamen

Het kussen van iemand van hetzelfde geslacht terwijl je hetero bent is iets waar men even aan moesten wennen. Voorheen werd het namelijk geïnterpreteerd als iets seksueels. Terwijl dit er niets mee te maken had, bracht dit toch een gevoel van schaamte met zich mee. Ook de homofobie speelde hierin een grote rol.

In de laatste jaren is er echter een toename van heteroseksuele mannen die elkaar kussen te zien. Volgens McCormack is hier een logische verklaring voor. De professor zegt namelijk dat de bredere culturele afname van homofobie, inclusief de verandering in wetten en sociaal beleid, betekende dat mannen niet langer bang waren om te worden gezien als homoseksueel. Het kussen van je vrienden hoeft namelijk niet te betekenen dat je valt op hetzelfde geslacht.

Hetero mannen kussen MAN MAN

Sociale binding en hechte vriendschap

Voor het onderzoek namen McCormack en zijn team een enquête af onder 442 Amerikaanse mannen van middelbare leeftijd. Hier werd er gevraagd naar hoe de mannen affectie tonen en ontvangen en over hun houding ten opzichte van homoseksuele mannen. Bij 75 van deze mannen werd er ook een diepte interview afgenomen.

De uitkomsten van de enquête gaven aan dat 38% van de mannen een andere man op de wang had gekust en 9% op de lippen. Uit de diepte interviews bleek echter dat die aantallen in feite dichterbij de 53% en 13% lagen. Beide soorten kussen werden door de mannen beschreven als een vorm van sociale binding en hechte vriendschap. Hierbij werd er geen negatieve houding gegeven tegenover homoseksuelen mannen. Bovendien gaven de deelnemers aan dat ze geen schaamte voelden bij het vertonen van deze genegenheid.

In de sportwereld wordt er ook dikwijls een kus uitgedeeld op het veld. Bijvoorbeeld tijdens het voetbal wanneer iemand een goal maakt of de wedstrijd winnen. Voor mannen die moeite hebben met het kussen van hun mannelijke vrienden, kan het dus nuttig zijn om aan dit soort voorbeelden te denken zonder het fysieke risico’s van de sport op te lopen. Verras je vrienden de volgende keer en geef ze een kus uit waardering. Wie weet wordt jullie bromance alleen maar sterker en sterker.