De naam bierbuik komt niet uit de lucht vallen

Een bierbuik is een benaming die vaak zonder nadenken wordt genoemd, maar die zeker niet uit de lucht komt vallen. Bier – en alcohol in het algemeen – is namelijk een grote reden voor overgewicht. Of gewoon voor het feit dat je je droomlichaam nog altijd niet hebt bereikt. Allereerst zitten er veel calorieën in een glas bier, dus een avondje flink doorhalen zorgt voor een groot calorieoverschot. Daarnaast wakkert het je eetlust aan, wat vaar resulteert in een vette hap. En de dag erna heb je ook vaak zin in ongezond eten en van bewegen komt er dan ook maar weinig terecht. Het is dan ook zo dat een week gezond eten zomaar verpest kan worden door een avond stappen in het weekend. Met onderstaande tips werk je je bierbuik weg en kom je dichterbij het lichaam dat je altijd al wilde.

Zorg voor een goede nachtrust

Dat slaap belangrijk is weten we allemaal wel. Het is ook nog eens een grote potentiële reden voor overgewicht. Dit komt omdat een gebrek aan slaap ervoor zorgt dat we keuzes maken die niet bijdragen aan een gezond lichaam. Zo ga je meer suiker eten om het slaapgebrek te compenseren. En door de vermoeidheid ben je minder snel geneigd om te gaan sporten. Zorg dus voor voldoende nachtrust, dat biedt je vele voordelen en helpt je tegen een bierbuik.

bierbuik MAN MAN

Houd bij wat je eet

Als je overgewicht hebt eet je teveel, zo simpel is het nu eenmaal. Tenzij je een lichamelijk probleem hebt waardoor overgewicht kan worden veroorzaakt. Maar omdat er maar relatief weinig mensen zijn die dit daadwerkelijk hebben, gaan we hier niet vanuit. Toch denken veel mensen dat ze gezod eten en het kan best zijn dat ze daar echt van zijn overtuigd. Heel veel mensen onderschatten namelijk hun calorie-inname. Dan is het verstandig om op zijn minst een tijdje bij te houden wat je eet. Er zijn genoeg apps waar je dit makkelijk kunt doen. En dan moet je alles opschrijven, ook dat ene dropje en de boter waarin je je vlees bakt.

Zorg voor voldoende beweging

Het gaat uiteindelijk dus om je caloriebalans en sporten verbrandt natuurlijk calorieën. Dit is dan ook een goed plan, bovendien heeft het nog meer voordelen. Als je kiest voor de sportschool kun je lichaam ook nog eens shapen. Maar als dit niet je ding is kun je ook gaan hardlopen of een teamsport beoefenen. Sporten is sowieso gezond en helpt je bovendien de nodige calorieën verbranden.

Maak van een sterke core je prioriteit

Als je een buikje hebt kun je wel proberen om dit zoveel mogelijk te verbergen. Een goede houding gaat je hierbij helpen, zodat je niet met je buik naar voren staat. Bewegen helpt je hierbij, tussen het zitten achter je bureau af en toe je benen strekken is dan ook een goed plan. En verder zou je genoeg aandacht moeten besteden aan je core, train dus ook zeker je rug- en buikspieren.

bierbuik MAN MAN

Geniet van lekkere dingen, maar sla niet door

Natuurlijk kun je blijven genieten van lekkere maaltijden, gebak, snoep of wat dan ook. En ook alcohol kan prima, als je er op de juiste manier mee omgaat. Maar doe het wel met mate. Als je doorslaat heeft dit meteen weer grote invloed op je lichaam. Ook als je voor jezelf hebt besloten om te cheaten, hoeft dit niet te betekenen dat je alle remmen los moet gooien. Geniet met mate, dan kun je lekker eten en drinken en toch werken aan het lichaam dat je wilt.

Maak slimme aanpassingen

Vaak is het zo dat je zin krijgt in vervangers wanneer je stopt met het eten of drinken van bepaalde dingen. Zorg dan ook dat je slimme aanpassingen maakt, kleine veranderingen maken samen een groot verschil. Denk aan de cappuccino die je kunt vervangen voor gewone koffie, zonder suiker en melk dan natuurlijk. En vervang je cola in de avond voor water of een ander calorie-arm drankje.

Kom wat vaker achter je bureau vandaan

Achter je bureau verbrand je natuurlijk maar weinig calorieën, dus dat is al een goede reden om achter je bureau vandaan te komen als het kan. Maar ook voor je houding is dat dus een goed idee. Als je een collega wil spreken, loop dan naar hem of haar toe in plaats van een berichtje. Ga een stukje wandelen in de pauze en sta regelmatig even op.

bierbuik MAN MAN

Eet meer eiwitten en groenten

Eiwitten zorgen voor herstel van de spieren en bovendien geven ze je een verzadigd gevoel. Mocht je ook nog rekening willen houden met het dierenwelzijn en het milieu, ga dan voor gezonde plantaardige eiwitten. Groenten leveren de nodige vitaminen en mineralen en geven volume aan je maaltijd. Hierdoor lijkt het alsof je meer eet en geven je hersenen eerder het signaal dat je vol zit.

Zorg voor gezonde snacks in huis

Veel mensen kunnen waarschijnlijk prima zonder te snacken, maar als de mogelijkheid zich voordoet doe je het toch. Als er op een verjaardag niets op tafel zou staan zou je het misschien niet missen, maar als het er staat blijf je eten. Hetzelfde geldt voor wat je in huis haalt. Als je niks ongezonds in huis hebt ga je het ook niet eten. Zorg voor gezonde snacks in huis, zoals fruit of wat noten, zodat wanneer je echt honger hebt iets gezonds kunt pakken.

Benut je tijd zo goed mogelijk

Drinken zorgt behalve voor een bierbuik ook voor minder tijd. Als je in de avond drinkt slaap je minder en ben je minder fris in de ochtend. Als je alcohol laat staan, in elk geval regelmatig, heb je meer tijd die je ook nog eens voor je lichaam kan benutten. De tijd die je anders besteedde aan het bijkomen van je kater kun je dan bijvoorbeeld besteden aan een bezoekje aan de gym. Dit levert je waarschijnlijk uiteindelijk meer op.

bierbuik MAN MAN

Gezond leven is een beslissing die je zelf moet maken en beslissingen kun je op een bepaalde manier makkelijk maken.