De geheimen om rijk te worden in het leven zijn eigenlijk geen geheim. We weten het maar al te goed, maar opvallend is dat we vaak juist het tegenovergestelde doen.

Geef niet meer uit dan je binnenkrijgt

Heel logisch. Toch kampt 1 op de 5 Nederlanders met problematische schulden. Dit wil dus zeggen dat er nog meer Nederlanders met kleine schulden zitten. We geven dus wel degelijk meer uit dan we binnenkrijgen. Wat je niet hebt, dat heb je niet. Wanneer je jezelf in de schulden gaat werken, zal je vermogen nooit omhoog gaan.

Spaar 20% van je inkomen

Om je vermogen op te bouwen, zul je moeten sparen. Zoals we al zeiden in het artikel ‘Wat mannen moeten weten over geld‘, moet je eerst jezelf betalen. Nadat je geld opzij hebt gezet om te sparen, voor je noodfonds, voor investeringen en voor je schuld, mag je andere dingen gaan aanschaffen. Het kan zo zijn dat je enorm veel vermogen hebt, maar wanneer je niks hebt gespaard kan alles bij een noodgeval in een keer weg zijn. Zorg dus dat je altijd geld achter de hand hebt.

Houd je uitgaven bij

Maar dan ook echt álle uitgaven, inclusief die koffie die je op het station hebt gekocht. De belangrijkste stap om je vermogen op te bouwen is om precies te weten wat je uitgaven zijn. Zo kom je er misschien wel achter dat je veel meer uitgeeft dan nodig. Zeg dat sportabonnement op als je al 6 maanden niet bent geweest, zet thuis een bak koffie die je meeneemt in plaats van elke dag die fancy latte te kopen. De kleine uitgaven zullen wel degelijk een verschil maken.

stappen-vermogen-manman

Zorg dat je dak boven je hoofd van jou is

Je huis kopen is een hele goede investering. Wanneer je je huis huurt, gooi je het geld in principe weg. Je maakt er iemand anders rijk mee, terwijl jij juist diegene wilt zijn die er rijker van wordt. Een huis kopen betekent even in de buidel tasten, maar uiteindelijk ben je veel voordeliger uit dan het huren van een huis.

Zet dagelijkse doelen

Je doel is om meer vermogen te krijgen. Maar je kunt dit niet als doel stellen zonder hier iets voor te doen. Denk realistisch en zet een datum vast dat je dit bereikt wilt hebben. Zet vervolgens dagelijkse kleine doelen om dichterbij het grote doel te komen. Wanneer je in de komende 5 of 10 jaar een ton vermogen wilt hebben, denk dan stap voor stap wat hier op dagelijkse basis voor nodig is. Begin bij de kleinere doelen om langzaam naar het grote doel te werken.

Gebruik je tijd effectief

Tijd is niet zoals geld. Iedereen op de hele wereld heeft evenveel tijd tot zijn beschikking. Wat belangrijk is, is hoe we deze tijd indelen. Gebruik je tijd effectief door een goed schema te maken dat je helpt je doelen te realiseren.

Investeer in wat je weet

Wanneer je werkzaam bent in de technische industrie, ga dan niet in iets investeren uit de farmaceutische industrie. Door te investeren in je eigen vakgebied, ben je eerder geneigd om kansen te zien die misschien wel voor meer vermogen in de  toekomst kunnen zorgen.

Houd je bezig met je eigen zaken

Het is heel lastig om als werknemer zijnde rijk te worden. Start je eigen bedrijf en houd je hiermee bezig. Stop heel je hart in het bedrijf en stop niet als er een keer iets tegen zit. Iedere ondernemer heeft wel eens gefaald, maar zijn uiteindelijk succesvol geworden omdat ze niet hebben opgegeven. Henry Ford is zelfs ooit een keer bankroet geweest, maar omdat hij geloofde in zijn bedrijf is het hem uiteindelijk gelukt.

Rijk worden is niet voor iedereen weggelegd, en sommigen hebben er ook geen ambitie toe. Zij hechten meer waarde aan het gelukkig zijn en om dit te bereiken zijn er een aantal simpele regels.

Bron: Entrepreneur