Misbruik in de kerk blootgelegd in Spotlight
De film Spotlight neemt ons terug naar het jaar 2002 toen de relatief kleine krant ‘The Boston Globe’ een indrukwekkend staaltje onderzoeksjournalistiek aan haar lezers voorschotelde. Het begint echter al in 1976. Priester John Geoghan wordt gearresteerd en al snel ook weer vrijgelaten. Ondanks dat duidelijk is wat er is gebeurd wordt de afhandeling overgelaten aan de kerk, het aartsbisdom van Boston (Massachusetts). Het zou nog ruim 25 jaar duren voor de werkelijke omvang van het ‘incident’ aan het licht zou komen.
Onderzoeksjournalistiek
In een aantal geruchtmakende artikelen liet het Spotlight-team van de krant zien wat er zich jarenlang afspeelde in de katholieke parochies van Boston. Ondanks de weerstand vanuit de lokale geloofsgemeenschap weten journalisten het ware verhaal gedetailleerd te achterhalen. Ruim 80 kinderen zijn door John Geoghan misbruikt en de kerk heeft er duidelijk geen behoefte aan om de vuile was buiten te hangen.
De indrukwekkende film staat op Videoland
Spotlight is een koude en kille weergave van de werkelijkheid zonder enig teken van emoties. Dat laatste is de verdienste van regisseur McCarthy. Verwacht geen gruwelijke details, indrukwekkende videobeelden van het misbruik. In ‘Spotlight’ zien we gewoon een duidelijk feitenrelaas zonder het onnodig te visualiseren. De focus van McCarthy ligt duidelijk niet bij de kerk, maar bij de journalisten die het verhaal wereldkundig gingen maken. Dat zorgt ervoor dat de documentaire op geen enkel moment saai of voorspelbaar wordt. Het wekt dan ook geen enkele verbazing dat deze film is beloond met een Oscar voor zowel ‘Beste Film’ als ‘Beste Script’.