Sparen is doelen stellen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat sparen niet gewoon lukraak geld opzij zetten is. Het gaat er namelijk om dat het bedrag dat je aan de kant schuift ook daadwerkelijk haalbaar is en je het niet een week later alweer terugboekt. Je spaargeld moet geld zijn waar je niet aan komt, totdat je die ene grote uitgave doet.

Een goede vuistregel voor het sparen is een percentage van 10% – 15% van je totale maandelijkse inkomsten. Dit bedrag zou je zonder verdere problemen kunnen missen. Het is belangrijk dat je er een vast moment voor pakt, iedere maand weer. Op deze manier weet je zeker dat het gebeurt en hoef je je niet druk te maken om de opbouw van je spaargeld.

Stop niet met sparen nadat je je gewenste bedrag bereikt hebt. Het zal altijd voorkomen dat je onvoorziene omstandigheden treft en je spaargeld hier voor moet aanbreken. Een financiële buffer is dus altijd welkom.

Minimaliseer kleine uitgaven

Deze zal waarschijnlijk nog nadreunen in je oren van al die honderden andere keren dat je ‘m gehoord hebt, maar het klopt wel. Neem eens de tijd om op te schrijven wat je wekelijks uitgeeft aan kleine dingetjes. Denk hierbij aan koffie, een broodje, een snack. Deze dingen snoepen heel snel geld weg wat je ook kunt sparen, zonder dat je het echt door hebt.

Tevens is het slim om af te wegen of hoeveelheden kopen opweegt tegen het kopen van kwaliteit. Tuurlijk, op het moment zelf wint budget-shoppen het van A-merken, maar de levensduur van dat duurdere product is misschien veel langer. Denk dus goed na over totale kosten van een bepaald item of dienst. Heel veel ‘kleine dingetjes’ vormen uiteindelijk één groot ding, wat dus nog steeds niet werkt.

Sneller sparen MAN-MAN 4

Even geen FOMO

Het is een steeds vaker voorkomende eigenschap bij ons: Fear of Missing Out. Eigenschappen die ons bewust en onbewust ertoe dwingen om in principe overal aan deel te nemen. Het gevolg: je portemonnee slinkt sneller dan je voor mogelijk houdt. We willen alles meemaken en overal bij zijn, ten slotte leef je maar een keer en dat kan alleen goed door overal wat van mee te pikken.

Niet dus. Het is niet erg om af en toe even niet aanwezig te zijn op dat ene feestje of voor de derde nacht op rij de kroeg te sluiten. Je zult merken dat niet alleen je portemonnee goed gevuld aan blijft voelen, maar je stiekem ook tegen jezelf zegt: ‘lekker even een avondje niets doen’. Let maar op, dat ga je vroeg of laat echt doen. Denk dan aan ons.

IJzersterke discipline

Het klinkt misschien als iets uit een film, maar zonder ijzersterke mentaliteit gaat je spaargeld niet groeien – laat staan sneller groeien. Het is belangrijk om je einddoel altijd voor ogen te houden. Op deze manier besef je telkens opnieuw waarom je jezelf bepaalde dingen ontzegt. Sparen is geen hogere wiskunde, maar je moet wel bereid zijn om het te doen.

Mocht je nog een aantal tips willen over het verminderen van je kosten (en dus in potentie verhogen van je spaargeld), lees dan vooral even hoe je dagelijks slim geld kunt besparen.