Verschillende koffies die jij zelf kan zetten met een espresso

Hoewel een eenvoudige filterkoffie voor veel mensen (vooral op kantoor) nog altijd heilig is, dien je als echte liefhebber de wondere wereld van koffie verder te ontdekken. Deze ontdekkingsreis begint allereerst bij de juiste blend, de illy blend. Dit is de perfecte basis voor het lekkerste kopje koffie; de ultieme balans tussen zuur en bitter, met een zoete en lang aanhoudende nasmaak. De unieke mix (met aroma’s van karamel, chocolade, bloemen, fruit, noten, geroosterd brood en meer) laat jou intenser genieten iedere slok. Deze perfecte blend wordt samengesteld uit maar liefst 9 soorten Arabica, afkomstig uit de beste oogsten ter wereld, zodat jij thuis altijd koffie van topkwaliteit hebt.

espresso illy

Om deze perfecte basis optimaal te benutten, selecteerden wij vijf heerlijke soorten koffie die jij eenvoudig thuis kan zetten. Sit back, relax and enjoy.

1. Cappuccino

We beginnen met de bekendste koffievariant die gemaakt wordt met een espresso en bovendien één van de populairste koffies van vandaag de dag is, de cappuccino. Voor vele Nederlanders is dit de perfecte koffie voor in de ochtend of bij de lunch. Echter drinken échte Italianen na 11 uur ’s ochtends geen cappuccino meer. Na die tijd is het namelijk gebruikelijk om over te stappen op een stevigere koffievariant. Gelukkig mag jij in eigen land volledig doen wat jij wil, vooral als je gewoon thuis een cappuccino kan maken.

illy espresso

Zo maak je de cappuccino: 

Allereerst vul je een metalen kan voor een derde met koude melk en zet je de stoompijp van jouw koffiezetapparaat kort aan om het resterende water eruit te laten blazen. Plaats vervolgens de punt van de stoompijp in de melk en zet de stoom weer aan. Wanneer je merkt dat er een schuimlaag begint te komen, dan houd je de metalen kan steeds wat lager. Let hierbij wel op dat de pijp continu in de melk blijft hangen en je de kan schuin houdt, zodat er een draaikolk-beweging ontstaat. Blijf stomen tot de melk de temperatuur van 65° Celsius aantikt (dit is in te stellen op veel illy apparaten) en het ongeveer verdubbeld is in volume. Draai de stoompijp vervolgens uit en zet de kan melk met een aardige tik op het aanrecht. Dit doe je om luchtbellen, die eventueel ontstaan tijdens het opschuimen, eruit te slaan. Op die manier heb je een mooie gladde cappuccino. Tevens is het van belang dat je de melkkan goed walst (ronde bewegingen). Dit doe je zodat het melkschuim consistent en stevig wordt.

Dan wordt het tijd om de espresso te zetten (in een cappuccinokopje) en tot slot de melk vanuit het midden in het kopje te gieten. Tip: vergeet nooit de melkresten uit de stoompijp te halen nadat de koffie gezet is. Dit kan eenvoudig door hem even aan en uit te zetten.

2. Latte macchiato

Wegens de grote hoeveelheid melk wordt de latte macchiato vaak gezien als de ‘koffie voor beginners’. Het is stap #1 in het leren drinken van koffie, vooral voor de mensen die enorm moeten wennen aan de smaak. Deze koffie beschikt namelijk over een relatief grote hoeveelheid melk. Maar hoe zet je hem als een echte barista?

melk opschuimen

Zo maak je de latte macchiato: 

Net als bij de cappuccino begin je bij het opschuimen van de melk. Ditmaal gebruik je wat meer melk (zo’n 90 milliliter) om tot een perfect eindresultaat te komen. Schuim het in dezelfde stappen als de cappuccino. Giet de melk dan niet in een cappuccinokopje, maar in een stevig, hoog koffieglas. Zet dan een kopje espresso in een los kopje. Wanneer dat klaar is, schenk je de espresso zorgvuldig in de melk en voilà. Geef je ogen de kost en geniet dan van de heerlijke balans tussen de zachte smaak van gestoomde melk en de rijke smaak van de illy blend.

3. Espresso Martini

Voor de cocktail liefhebbers en de echte James Bond fans onder ons kan deze drank simpelweg niet ontbreken. De espresso martini heeft zijn populariteit met name te danken aan 007. Stijlvol, stoer en spectaculair. Zoals de beste man zou zeggen: “Shaken and not stirred please”. Cheers!

espresso martini maken

Zo maak je de espresso martini:

Deze koffie bestaat uit iets meer kunst- en vliegwerk, maar dat is ie meer dan waard. Je begint door 30 ml wodka en 30 ml koffielikeur in een shaker te stoppen. Doe hier vervolgens een shotje espresso bij en voeg een handje ijs toe. Dan is het tijd om de show te stelen en te shaken (altijd leuk als je vrienden over de vloer hebt). Na het shaken wordt het tijd om te schenken, waarbij je wel een zeef dient te gebruiken. Graneer deze mannelijke cocktail vervolgens met drie koffiebonen en tast toe.

4. Espresso Frappe

Naast alle warme dranken is koffie ook heerlijk te drinken als koude variant. Vooral gedurende de warme zomerdagen of na het avondeten is een espresso frappe the way to go. Net als de espresso martini dien je hier wel je handen voor uit de mouwen te steken. Maar je kan ons op ons woord geloven: je zal een indrukwekkende indruk achterlaten wanneer jij deze koffievariant serveert.

apparaat koffiebonen

Zo maak je de espresso frappe: 

Aangezien dit een verkoelend drankje dient te zijn, is het verstandig om het glas (van 150 ml) waarin je het serveert koel is. Start met het zetten van twee espresso’s in een cappuccinokopje. Deze heb je bij stap #2 direct nodig. Stop 5/6 ijsbokjes, een theelepel vloeibare suiker en de koffie (als laatste) in een blender. Zet het apparaat aan voor zo’n 30 seconden tot het de mix dikte van een frappe heeft. Giet het in het gekoelde, hoge glas met zeef ertussen – dit voorkomt dat er grote brokken ijs alsnog in het glas terechtkomen – en klaar is Kees.

5. Espresso Doppio

De espresso doppio staat ook wel bekend als een dubbele espresso. Hoe gek het ook voor ons Nederlanders kan zijn, in Italië is de espresso the way to go. Een klein kopje koffie die met één slok achter de kiezen hebt. Mocht je een espresso in Italië willen bestellen, let dan goed op. Je zegt nooit – maar dan ook écht nooit – ‘un espresso’. Hiermee wordt namelijk het apparaat bedoeld. Bestel ‘un caffè’ en dan komt alles goed.

Genoeg over de achtergrond, nu wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan. Deze koffie is waanzinnig eenvoudig te zetten, maar mag zeker niet ontbreken in dit rijtje.

dubbele espresso zetten

Zo maak je de espresso doppio:

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Een espresso doppie zet je bij de meeste apparaten met één druk op de knop. Hierbij is het wel van belang dat je op de functie van ‘twee espresso’s’ drukt en er een cappuccino kopje onder zet.

Echter heeft niet elke machine de functie voor een dubbele espresso. In dat geval dien je twee keer een espresso capsule te zetten in één kopje. As simple as that.

De aanrader: het juiste koffiezetapparaat voor thuis

Oké, nu weten jullie wat de juiste blend is en hoe je de lekkere koffies thuis kan zetten. Nu ontbreekt er nog één belangrijk aspect: het juiste koffiezetapparaat. Voor het beste resultaat thuis adviseren de experts de X1 Anniversary, welke gebruik maakt van de Iperespresso-koffiecapsules. Hiermee kan je gemakkelijk melk opschuimen voor de cappuccino’s en latte macchiato’s, de kopjes voorverwarmen zodat jouw koffie langdurig op temperatuur blijft en veel verschillende soorten andere koffies zetten. Bovendien is het apparaat verkrijgbaar in meerdere kleuren en heeft het een retro vibe welke iedere keuken een stijlvolle upgrade geeft.

koffiemachine illy