Een snelle afknapper tijdens een sollicitatiegesprek

Dit verhaal gaat over een man die zijn kansen voor een nieuwe baan direct verpestte, nog voordat hij ├╝berhaupt de kans kreeg om zijn skills te laten zien. Wat deed hij verkeerd? Hij vertelde het zelf op Reddit.

De man had een sollicitatiegesprek bij een bedrijf, maar hij leek te denken dat hij al boven de rest stond, nog voordat hij ook maar een voet binnen had gezet. Hij maakte een enorme fout. Hij behandelde de receptioniste met een totaal gebrek aan respect, alsof ze een of ander onbelangrijk persoon was die hij kon negeren. Geen oogcontact, geen interesse in een fatsoenlijk gesprek. En wat bleek? De receptioniste was eigenlijk de recruiter, zonder dat hij dit wist. Ze wilde testen hoe de sollicitanten zich zouden gedragen tegenover mensen om zich heen.

Hoe doe je het dan wel goed?

Onthoud altijd: elk persoon in het bedrijf, van de receptionist tot de CEO, verdient respect. Het maakt niet uit hoe goed je cv is of voor welke functie je komt solliciteren: wees beleefd. De man had wel de skills voor de job, maar zijn houding was gewoonweg niet goed genoeg. Dat is een les die we allemaal kunnen meenemen. Respect en vriendelijkheid zijn niet optioneel, maar essentieel. Als je niet eens op een normale manier met de receptionist kunt omgaan, dan vind je bij de meeste bedrijf geen baan.

Kledingkeuze, voorbereiding en vriendelijkheid

Dus vergeet het niet, bij een sollicitatiegesprek draait het niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je je gedraagt. Kleed je netjes, bereid je voor, en vooral, wees aardig tegen iedereen die je tegenkomt.

En bedenk het ook zo. Jouw glimlach kan iemand anders zijn dag tien keer beter maken. Het maakt het voor jezelf een stuk leuker wanneer je mensen gedag zegt of leuk lacht. Al is het niet op werk, maar in het openbaar. Anderen worden hier hartstikke blij van.

Benieuwd hoe je het dan wel goed doet? Met deze tips maak je een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek.