We kunnen het niet laten om te snoozen
Velen onder ons zullen het volgende scenario ooit hebben meegemaakt: je zet een wekker voor de volgende ochtend, maar de wekker maakt je niet volledig wakker. Daarom besluit je maar om een paar keer op die o zo verleidelijke snooze-knop te drukken. Je krijgt het voor elkaar om uit bed te komen. Maar daar tegenover staat een naar en vermoeid gevoel. Waarom lijkt de snooze-knop, ondanks zijn vermogen om ons wakker te krijgen, voor zo’n rotgevoel te zorgen in de ochtend? Mel Robbins, auteur van diverse lifestyle-boeken, beweert het antwoord te weten op de vraag: Waarom is snoozen zo slecht voor je?
Waarom snoozen een slecht begin is van de dag
Nadat je net wakker bent geworden, en nog helemaal een slaperig gevoel hebt, kun je 2 keuzes maken. Je kunt proberen op te staan zonder te snoozen. Een taak die vaak niet lukt, met alle gevolgen van dien. Of je kunt die irritante wekker nog een paar keer af laten gaan, zodat je zeker bent dat je het bed uitkomt. Als je dat tweede doet, bega je volgens Robbins een grote fout. Als jij je gewonnen geeft aan het slaperige gevoel waar je mee wakker wordt, begin je in feite een nieuwe slaapcyclus.
Je begint je dag dus terwijl je brein eigenlijk nog in slaapstand staat. Robbins zegt dat het 4 uur kan duren voordat je brein echt in een staat is die je kan omschrijven als ‘wakker’. Dit heeft enkele vervelende gevolgen voor de rest van de dag. Je kunt minder snel informatie verwerken. Je bent minder gefocust. Bovenop al die narigheid is je vermogen tot strategisch plannen drastisch verslechterd.
Wat is dan wel de beste manier om op te staan?
Volgens Robbins kun je het beste de avond voor je gaat slapen je telefoon en laptop neerleggen in een andere kamer dan je slaapkamer. Als je een wekker zet op je telefoon, word je gedwongen om je bed uit te komen. Hiermee vermijd je ook dat je net na het opstaan social media en andere ongein gaat checken op je mobiel. Dit zorgt er volgens Robbins weer voor dat je minder depressief en gespannen bent op de dag. Wat je het beste kunt doen is aftellen van vijf naar één. Als je hebt afgeteld moet je meteen je bed uit komen, dan geef je je brein een duidelijk signaal dat het tijd is om wakker te worden.
Stel, je hebt toch een ochtendje lopen snoozen. Wat kun je in dat geval doen om die verschrikkelijke gevolgen van een 4 uur durende slaapstaat tegen te gaan? Robbins zegt dat een koude douche het enige is dat je uit deze verschrikkelijke slaapstand kan halen. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam enorm veel adrenaline en dopamine aanmaakt. Die stofjes zorgen er voor dat je helemaal op scherp staat en een levendig gevoel overhoudt.
Sommigen onder ons hebben aan een wekker niet genoeg om uitgerust wakker te worden. Soms is er meer dan alleen wat herrie nodig om iemand wakker te krijgen. Gelukkig bestaat er voor de mensen een wekker die koffie zet. Meteen als je wakker schrikt staat er een lekker bakkie met het zwarte goud klaar.