Maak kennis maak het snelste jacht ter wereld

De Genesis ligt voor anker in het Friese Harlingen, een bekende hotspot voor dergelijke sloepjes. Hij is meer dan 80 meter lang en heeft meer kracht dan 20 Formule 1-auto’s. Echter ligt hij al meer dan een jaar voor anker. Dat komt door de eigenaar, miljardair Vagit Alekperov. Hij is een Russisch-Azerbeidzjaans ondernemer en een zogeheten oligarch. Hij is grootaandeelhouder in de Russische olie- en gasonderneming LUKoil – welke in Nederland ook vestigingen heeft – en is vanwege de Russische invasie in Oekraïne gesanctioneerd, omdat hij banden zou onderhouden met het Kremlin.

Daardoor zijn zijn bezittingen – waaronder dus zijn superjacht – en zijn vermogen bevroren. Het prachtige vaartuig wacht nu een onzekere toekomst. De Galactica, zoals het jacht voorheen heette, trok aanvankelijk de aandacht door zijn unieke boeg die de vorm had van een haaienbek. Genesis wordt omschreven als een “belichaming van snelheid en precisie”.

Genesis heeft een topsnelheid van 30 knopen, wat gelijk staat aan zo’n 55 kilometer per uur en is zo het snelste jacht ter wereld. Daarnaast heeft hij een volume van 1700 GT.

Genesis ligt voor anker in Harlingen

Genesis ligt nu echter al een jaar stil in de haven van het Friese havenstadje Harlingen. Eigenaar Alekperov, die een geschat vermogen van zo’n $ 20 miljard heeft, werd gesanctioneerd door het Verenigd Koninkrijk. Hij is krachtig figuur in de zakenwereld. In 2014 besloot hij, samen met zijn vrouw en zoon, zelfs Heesen Yachts over te kopen.

Doordat het jacht al ruim een jaar stil ligt, is de toekomst hoog onzeker. Komt er een nieuwe eigenaar, of wordt Genesis weggesleept naar het kerkhof? Het zou hoe dan ook zonde zijn. Bekijk hieronder enkele foto’s van het jacht.

Genesis