Hoe kan je sneller in slaap vallen?
We zijn onlangs weer terug naar de zomertijd gegaan en dat kan bij mensen voor slaapproblemen zorgen. Door dat ene uur kan je hele ritme van slag raken. Maar misschien heb je regelmatig moeite met in slaap vallen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld te veel cafeïne of bepaalde medicijnen, maar ook kunstmatig licht heeft een grote impact. Het resultaat is dat je uren wakker kunt liggen. Maar wat als er een manier is om sneller in slaap te vallen. Er is namelijk een hele simpele truc om sneller in slaap te vallen: melatonine supplementen.
Melatonine is het slaaphormoon dat je lichaam uit zichzelf aanmaakt. Bij mensen met een gezond slaapritme maakt de pijnappelklier in je hersenen het hormoon vroeg in de avond aan. Dat kan heel vroeg al beginnen, bijvoorbeeld om 19.00 uur, maar ook wat later. Er wordt meer geproduceerd wanneer het donker is. Daardoor word je ’s avonds moe. Maar dat kan bijvoorbeeld ’s zomers zorgen dat je minder makkelijk in slaap valt. Wanneer je moeite hebt met in slaap vallen, is er dus een hele voor de hand liggende manier om daar verandering in te brengen. Melatonine supplementen kunnen ervoor zorgen dat je een goede nachtrust krijgt.
Hoe werken melatonine supplementen?
Melatonine heeft invloed op receptoren die ervoor zorgen dat je slaperig wordt. Met onze huidige levensstijl kan onze natuurlijke ritme en melatonine productie van slag raken. Door melatonine supplementen te nemen kun je toch dat slaperige gevoel krijgen en makkelijker inslapen. Het mooie daaraan is dat het een stof is die ook van nature in je lichaam zit. Degene die je in de winkel koopt hebben vaak maar 0,1 tot 5 milligram melatonine, in webwinkels vind je zwaardere doseringen.
Iets om rekening mee te houden is dat de gebruiksaanwijzing op de meeste verpakkingen niet klopt. Je moet melatonine supplementen innemen ongeveer 5 uur voordat je lichaam het zelf begint aan te maken. In de meeste gebruiksaanwijzingen staat dat je het een uur of een halfuur voordat je naar bed gaat moet innemen. Dat is dus te laat. Het resultaat daarvan is dat het supplement na een paar dagen zijn werking kan verliezen. Mensen schroeven dan snel hun dosis op, wat negatieve effecten kan hebben zoals hoofdpijn, slaperigheid in de ochtend en rusteloosheid. Wil je zeker weten welke dosis je moet nemen en op welk tijdstip? Dat kun je laten meten bij een slaapcentrum.
Ook je eten heeft een grote invloed op je slaap. Lees ook over de voedingsmiddelen voor een betere nachtrust.