Tips om snel je rijbewijs te halen

Het hele proces van je rijbewijs halen kan nogal tijdrovend zijn. Alle lessen, het theorie-examen en dan ook nog eens je praktijk-examen; hier ben je wel even zoet mee. Het duurt allemaal echter nóg langer als jij onderweg tegen een aantal hindernissen loopt. Met de onderstaande tips lukt het je om zo snel mogelijk je rijbewijs te halen.

1. Kies de juiste rijschool voor jou

Voordat je begint met lessen, zal je eerst een geschikte rijschool moeten vinden. Als jij namelijk voor ogen hebt op welke manier en in welke tijdsperiode jij je rijbewijs wilt halen, dan dient het aanbod van de rijschool hierbij te passen. Wellicht is het bij sommige rijscholen niet eens mogelijk om veel lessen in een korte periode in te plannen.

Heb jij dan eindelijk een match gevonden en ben je begonnen met de rijlessen, dan is het mogelijk dat de desbetreffende instructeur jou niet helemaal ligt. Is dit het geval? Maak dan zo snel mogelijk de switch naar een andere instructeur, voordat het een negatief effect heeft op jouw ontwikkeling achter het stuur.

snel rijbewijs halen

2. Begin op tijd met je theorie-examen

Eén van de grootste valkuilen, het theorie-examen. Velen gaan ervan uit dat zij in één keer slagen, maar niets is minder waar. Uit statistieken van het CBR is namelijk gebleken dat slechts 44% slaagt voor het auto theorie-examen. Wat betreft het theorie-examen, heb je in onze ogen (bijna) alles zelf in de hand. Als je goed voorbereid bent, dan maak je simpelweg meer kans om voor je theorie-examen te slagen. Je wilt koste wat kost voorkomen dat jij moet wachten met je praktijk-examen omdat jij jouw theorie nog niet in de pocket hebt. Begin dus al binnen de eerste maand van je rijlessen met het theorie-examen. Zo voorkom je eventuele vertraging wanneer je alsnog een keer zakt. Het kan de beste gebeuren.

3. Oefen online veel theorie-examens

Het is natuurlijk verstandig om een theorie boek aan de haak te slaan waar alle verkeersregels en verdere informatie in staan. Echter kunnen wij uit ervaring zeggen dat je het niet gaat redden door simpelweg de droge stof in je hoofd te pompen. Het belangrijkste is dan ook om allereerst de stof te leren en dit vervolgens veel te toetsen. Jij kan gewoon heel eenvoudig online je theorie-examen gratis oefenen. Dit geldt niet alleen voor een auto theorie-examen (categorie B), maar ook voor je motor theorie-examen (categorie A) en het bromfiets theorie-examen (categorie Am). Zo krijg je ook de vraagstelling onder de knie, waardoor het theorie-examen ongetwijfeld soepeler verloopt.

online theorie examen oefenen

Denk jij dat je genoeg geoefend hebt om het theorie-examen te knallen? Dan is het verstandig om een final check te doen voor jezelf. Zo kan je gratis een proefexamen maken die enorm veel op het CBR theorie-examen lijkt, om de online omgeving uit te testen

4. Houd je aan een schema met rijlessen

Zodra jij heel onregelmatig in de auto stapt, zal het gevoel ook minder worden. Oefening baart kunst. Probeer er dus voor te zorgen dat jij daadwerkelijk iedere week een aantal uur achter het stuur zit om te oefenen. Hierdoor zal jij meer controle hebben over de wagen en ook zelfverzekerder gaan rijden, iets wat enorm belangrijk is wanneer jij daadwerkelijk je praktijk-examen wil behalen.

Door voor een pakket te gaan, zal jij daadwerkelijk ‘gedwongen’ worden om structureel te gaan rijden. Als je voor een pakket kiest met een examen inbegrepen, heb je ook een doel waar je naartoe werkt en ook een tijdslimiet voor jezelf vastgesteld.

5. Gouden tip: les in de vakantie

Wil jij in een zeer korte tijd je rijbewijs halen, dan is dit de gouden tip. Door in je vakantie te lessen, kan je veel uren maken in een heel korte tijd. Zo is er een 3×2 methode; wat inhoudt dat je drie keer op een dag lessen hebt van maar liefst twee uur. Als je dit zes dagen in de week volhoudt, betekent het in dat je in slechts een week tijd maar liefst 36 uur hebt gereden. Wanneer je voor deze methode gaat, raden we je wel aan om van tevoren het theorie-examen te halen. Zo kan je snel doorpakken en voor het praktijk-examen gaan. Het bijkomende voordeel is dat je in dat geval direct je rijbewijs hebt en er in de vakantie veel gebruik van kan gaan maken.

rijbewijs rijlessen