De Smart watch

De Smart watch is al langer onder ons dan de meeste mensen verwachten. Het type horloge maakte furore in de afgelopen 5 tot 10 jaar, omdat ontwikkeling steeds publiekelijker en laagdrempeliger is. Echter, er bestonden al Smart watches in het midden van de vorige eeuw. Waar voor velen een Smart watch wordt gezien als een horloge met een extra functie buiten tijdsweergave (en alles wat daarop lijkt), zou ik een Smart watch omschrijven als het horloge dat in staat is interactie te hebben met z’n drager.

Zoals gezegd kent de Smart watch pas echt sinds kort een opmars. Het soort horloge was voorheen enorm speciaal en zo ingewikkeld (mede doordat het concept nog in de kinderschoenen stond), dat het niet toegankelijk was voor het grote publiek. Inmiddels is de Smart watch geen onbekende meer, of mensen nu een Fitbit, Samsung Gear of Apple Watch dragen. Een Smart watch is inmiddels – net als het traditionele horloge – verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en materialen.

Foto via: Apple
Foto via: Apple

Een Smart watch is ideaal voor de persoon die het bewegen van zijn hand naar z’n broekzak een té grote onderneming vindt. In een oogwenk zie je wie je gebeld heeft, hoe laat je volgende afspraak is en of je nog appjes hebt ontvangen. Sommige smartwatches laten het toe om daarop te reageren met behulp van enkel het horloge, maar het merendeel vereist vervolgens alsnog dat je je telefoon gebruikt. Je zal er dus hoe dan ook aan moeten geloven.

Smart watches worden steeds verder ontwikkeld en het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat we met z’n allen gebogen over je pols Netflix checken. De ontwikkeling bij dit soort apparaten stopt nooit en zal dus beslist nog een aantal leuke toevoegingen voor ons in petto hebben.

Het traditioneel horloge

Een traditioneel horloge (quartz, handopwinder of automaat) is het horloge zoals we dat altijd gekend hebben. Een veredeld principe van het zakhorloge dat men om zijn pols kan binden. Tijdsweergave in zijn meest praktische en essentiële vorm. Een dergelijk horloge is verkrijgbaar met batterij, een uurwerk dat men dient op te winden en een uurwerk dat zichzelf opwindt door beweging van je pols.

Heden ten dagen zijn mechanische horloges dus handopwinder of automaat duurder dan quartz horloges. Voor veel mensen dus een reden om geen mechanisch horloge te kopen. Echter, dit is de meest pure vorm van horlogerie zoals we deze op vandaag de dag kunnen vinden bij de plaatselijke juwelier. Uiteraard heeft puur niet voor iedereen dezelfde betekenis, maar laten we er vanuit gaan dat het allereerste polshorloge de meest pure vorm is. Mechanisch dus.

Een traditioneel horloge blijft dicht bij de essentie van het concept. De reden waarom ik deze categorie traditioneel noem is heel simpel: dit is hoe we het gewend zijn en waarom het ooit bedacht is. Een Smart watch is niet per definitie fout of slecht, maar het is een doorontwikkeling van een essentie. Niet traditioneel dus.

Foto via: Baume et Mercier
Foto via: Baume et Mercier

Wat en waarom?

Toen de Smart watch echt z’n opmars maakte, hoorden we links en rechts geluiden over het nadelige effect op de traditionele horloge-industrie. De Smart watch zou een enorme bom onder de industrie leggen en na de Quartz Crisis zou dit het tweede grote kantelpunt worden in de geschiedenis van horlogerie. Echter, niets bleek minder waar. De Smart watch heeft een eigen plekje verworven en beiden leven in harmonie naast elkaar.

Hoe kies je tussen een van beiden? Waarom koop jij een traditioneel horloge en je buurman een Smart watch? Er is geen echte verklaring te vinden voor het besluit in aankoop. Je zal moeten afwegen wat je belangrijk vindt bij een dergelijk product. Tuurlijk, je kan ook beiden kopen, maar laten we er van uit gaan dat je moet kiezen tussen deze twee types.

De Smart watch, een horloge dat de tijd aangeeft en tevens heel veel andere zaken. Lees berichten, emails, whatsapp messages en agendapunten door met enkel een lichte buiging van je pols. De Smart watch groeit en neemt heel langzaam een grote hoeveelheid taken van je telefoon over.

Ik vind het lastig om daadwerkelijk voordelen toe te lichten van het hebben van een Smart watch. Tuurlijk, de informatie die je binnenkrijgt is weer net iets toegankelijker, maar is ’t echt zo’n groot verschil?

Foto via: Samsung
Foto via: Samsung

Het verschil tussen beiden

Een van de grootste voordelen van een Smart watch is dus het gebruiksgemak. Er is niet echt een noodzaak voor de aanschaf van een Smart watch, maar is die noodzaak nog relevant heden ten dage? Een telefoon geeft ook de tijd weer en toch kopen mensen een horloge. Echter, hier ligt naar mijn mening een groot verschil.

De Smart watch is een gadget, iets leuks met een hoge fun-factor. Men koopt het omdat het een stukje voldoening is, een stukje vermaak en voeding voor de drang naar het willen hebben. Een traditioneel horloge daarentegen heeft door de jaren heen een plek verworven als fashion accessoire. Het horloge hoort bij een man/vrouw en is tekenend voor hoe verzorgd je bent, uit welk milieu je komt en hoe je als persoon gezien wil worden.

Het traditionele horloge is dus meer een statement en ‘vanzelfsprekendheid’ dan z’n digitale, hypermoderne tegenhanger. Beide producten zijn een kwalitatief hoogwaardig item, echter het traditioneel horloge staat voor zoveel meer dan goed materiaal. Het traditionele horloge bestaat uit uren vakmanschap, een heritage en is ontstaan uit jarenlange passie, kennis en ervaring. Wanneer je een traditioneel horloge koopt wordt je onderdeel van een verhaal.

Naar mijn mening zijn beiden producten, ondanks hun gedeelde markt, niet met elkaar te vergelijken. De keuze voor een van beide zal door jou gemaakt moeten worden. Het is de vraag of je gaat voor een gadget, of voor een verhaal van vakmanschap?

Foto via: Glashütte
Foto via: Glashütte

Conclusie

Het is lastig om de een beter te noemen dan de ander. Ieder heeft z’n eigen kwaliteiten en doelgroep. Aannemelijk is dat een horlogedrager met een aantal ‘gewone’ horloges in zijn collectie ooit een Smart watch zal kopen. De koper van een Smart watch hoeft niet iemand te zijn die ook een traditioneel horloge zal hebben of kopen. Er is dus wel degelijk een verschil.

De een is meer te omschrijven als een ‘apparaat’, terwijl de ander een verlengstuk van jezelf is. Een manier om jezelf te uiten, te onderstrepen waarom je bepaalde keuzes maakt op ’t gebied van stijl. Een traditioneel horloge is een instrument van de tijd, zo hoor je het te benaderen. Een Smart watch is een gadget gebaseerd op een bestaand concept.

De binding die je met beide producten zal hebben is totaal verschillend. Dat is niet erg, juist daarom kan ik met enige overtuiging zeggen dat de Smart watch geen bedreiging is voor de horloge-industrie zoals we die nu kennen. Mocht je voor een mechanisch horloge gaan, dan hebben wij tips voor je eerste aankoop.