Foto via: AmsterdamVintageWatches

Accessoires met een verhaal

Horloges zijn per definitie accessoires die een verhaal met zich meebrengen. De meeste van ons kopen hun horloge niet alsof ze een zak chips bij de appie halen, het is een speciaal moment. Op welke manier speciaal, dat is voor iedereen persoonlijk. Het gaat erom dat je vanaf het eerste besluit een horloge te kopen, als het ware al een pagina van het boek geschreven hebt.

Je horloge markeert een bepaald punt in je leven dat je bereikt hebt, een succes dat je hebt behaald. Aangezien dit iets heel persoonlijks is, zul je op zoek gaan naar een horloge dat (onbewust) jouw persoonlijkheid symboliseert. De uiterlijke eigenschappen, de kleuren en het soort bandje: alles is een verlengstuk van jouw persoonlijkheid.

Mechanisch horloge MAN-MAN 2

Jazzmaster H32505131

Hamilton €725 Shop nu
Mechanisch horloge MAN-MAN 3

King Scuba H64515133

Hamilton €580 Shop nu

Neem deze beslissing dus vooral niet overhaast. Denk goed na over wat je mooi vindt en stel voor jezelf een budget vast. Op deze manier kun je je zoektocht wat specifieker maken, iets wat altijd handig is. Wat je mooi vindt is heel persoonlijk, maar onthoudt goed dat een horloge je hele leven meegaat. Je wilt dus geen horloge kopen waar je snel op uitgekeken bent.

Het is jouw horloge, jouw keuze

Het is belangrijk om je in je zoektocht te laten adviseren, maar niet te laten leiden. Het horloge moet voor de volle 100% jouw keuze weerspiegelen en niet de overtuiging van een van je vrienden. Laat je eigen smaak en wens de boventoon voeren en luister sporadisch naar anderen. Een juwelier weet veel van horloges, dus dat advies is altijd welkom, hij/zij zal jou (indien het een goede juwelier is) nooit proberen te overtuigen van een andere keuze.

Daarnaast wil je natuurlijk nooit spijt krijgen van je aankoop, als je er echt zelf voor gekozen hebt zal dat waarschijnlijk niet zo snel gebeuren. Ga dus lekker zelf op zoek naar wat moois en win alleen advies in als het nodig is. Op deze manier zal je keuze echt uit jezelf komen en niet gevoed zijn door andermans gedachtegoed.

Mechanisch horloge MAN-MAN 4

Prospex SRPA75K1

Seiko €340 Shop nu
Mechanisch horloge MAN-MAN 5

Presage SRP765J2

Seiko €395 Shop nu

Welk leven gaat het horloge leiden

Wat niet geheel onbelangrijk is, is het nadenken over het gebruik van je horloge. Ga je veel zwemmen met je horloge, ben je een actieve sportman of zul je het alleen dragen tijdens speciale gelegenheden. Dit zijn allemaal zaken die je kunt overwegen. Ga je voor een mooie, strakke dresswatch of toch een stevige duiker. Het leven van een potentiƫle horlogekoper gaat niet over rozen.

Het budget maakt de zoektocht eenvoudiger

Natuurlijk is het budget voor iedereen anders. De een spendeert een paar 100 euro aan zijn eerste mechanische horloge, de ander 1000 en weer een ander nog meer. Er is voor ieder wat wils, maar het is belangrijk om het budget vooraf vast te stellen. Het is onnodig om te denken dat een mechanisch horloge hartstikke duur moet zijn. Er zijn een hoop horloges beschikbaar die net wel of net niet de 1000 euro grens aantikken. Natuurlijk is dit nog steeds een aardig bedrag, maar met een beetje zorg heb je deze aankoop voor de rest van je leven. Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat je prestatie of succes best een goede beloning verdient.

Mechanische horloges MAN-MAN 6

Townsman ME3105

Fossil €219 Shop nu
Mechanische horloges MAN-MAN 7

Grant Sport ME3138

Fossil €259 Shop nu

Een merk is ook niet alles

Wanneer men over horloges praat, hoor je vaak Rolex, Omega of IWC. Natuurlijk zijn dit allemaal merken met zeer mooie en goede horloges, maar laat je daar niet door afleiden. Stel nou dat je een horloge vindt van een merk dat niet zo snel tot de verbeelding spreekt, maar wat wel goed voelt, dan moet je niet terugdeinzen. Het merk is mooi, maar denk eraan dat je helemaal overtuigd moet zijn van de uiterlijke eigenschappen.

Besluit dus niet je zoektocht te starten met een specifiek merk, maar kijk eerst naar wat jij mooi vindt in een horloge. Wie weet kom je uiteindelijk alsnog bij het gewenste merk uit, maar dan komt het door de juiste intenties.

De essentie van het mechanisch horloge

Er is een reden dat je vroeg of laat besluit een mechanisch horloge aan te schaffen. Naast het voldoen aan alle genoemde aspecten, is het ook een stuk geschiedenis in de maak. Wanneer je er goed voor zorgt, zal dit accessoire ook voor de volgende generatie de tijd vertellen. Een mechanisch horloge is een stap naar volwassenheid en een onderdeel van je leven.

Mechanische horloges MAN-MAN 8

Generations Pendulum GP-1101-024

Fromanteel €1099 Shop nu
Mechanische horloges MAN-MAN 9

Generations Pendulum Special Dark Edition GP-1102-027

Fromanteel €1199 Shop nu

Het klinkt misschien allemaal heel poƫtisch, maar stel je voor dat het horloge dat jij binnenkort koopt, over 100 jaar nog steeds in de familie is om de pols van je kleinzoon. Het is veel meer dan slechts een tijdsaanduiding, dat maakt het speciaal.