Wat is slaap(zand) in de ooghoek?

Die korstjes in je ogen zijn eigenlijk een combinatie van dode huidcellen, vuil, stof, olie en slijm. Gedurende de dag knipperen we regelmatig met onze ogen om al dit vuil weg te spoelen. Wanneer we slapen hopen deze ongewenste indringers zich echter op. Ze stapelen zich op tot ze uiteindelijk stollen en uitdrogen, waardoor die korstjes ontstaan. Maar waar komen al die bacteriën vandaan?

Nou, gedurende de nacht hebben ze de moed gehad om jouw lichaam aan te vallen. Terwijl jij rust en herstelt, zijn je ogen hard aan het werk om deze dode bacteriën te bestrijden. Dus eigenlijk, wanneer je ’s ochtends wakker wordt en die korstjes weghaalt, doe je afstand van de overleden indringers die jouw lichaam hebben aangevallen terwijl je sliep. Klinkt toch net wat onsmakelijker dan je dacht, hè?

Het is begrijpelijk dat dit misschien een beetje vies klinkt, maar het is eigenlijk een positieve zaak. Het laat zien dat jouw lichaam actief bezig is geweest met het beschermen en schoonhouden van jouw ogen terwijl jij genoot van je welverdiende rust. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om deze dode bacteriën en vuildeeltjes op te ruimen, zodat jij fris en klaar bent voor een nieuwe dag vol avontuur.