Wat is een introvert persoon?

Een introvert persoon is iemand die de neiging heeft stiller en gereserveerder te zijn en er doorgaans de voorkeur aan geeft weg te blijven van grote sociale evenementen of groepen. Vaak vinden introverte mensen het ook fijner om een gesprek 1-op-1 te voeren dan in groepsverband. Alleen zijn wordt ook vaak als prettig ervaren door introverte personen. Het geeft je de tijd om na te denken over wat je wil zeggen in bijvoorbeeld een groepsverband. Extraverte mensen zijn mensen die van sociale bijeenkomsten houden en actief op zoek zijn naar mensen om zich heen. Daar zijn introverte mensen dus juist het tegenovergestelde van.

 

Hieronder vind je een aantal goede banen voor introverte mensen:

1. Advocaat / juridisch medewerker

Bij een advocaat denk je waarschijnlijk aan iemand die een fel debat aan het voeren is, maar vaak is een advocaat juist introvert. Het tegenovergestelde wat je dus zou denken. Advocaten besteden vaak meer tijd alleen, doordat advocaten het grootste deel van hun tijd aan onderzoek, het schrijven van papers en het voorbereiden van zaken.

Hetzelfde geld voor juridische medewerkers. Zij moeten ook extreem gedetailleerd zijn met een sterke toewijding aan diepgaand onderzoek.

2. Dierenverzorger

Als dierenverzorger ben je vaak alleen met de dieren. Als dierenverzorger kan je werken in een dierenasiel, dierenwinkel, boerderij of dierentuin. Aangezien dierenverzorgers meer tijd besteden aan het verzorgen van dieren dan aan mensen, kan dit een goede baan zijn voor introverte mensen die van dieren houden.

Deze job kan wel heel erg verschillen in de lonen. Maar als het geld niet zo belangrijk is, kan dit de moeite waard zijn.

3. Boekhouder

Bij boekhouden ben je vaak zelfstandig bezig. Dit beroep vereist aandacht voor detail en een hoge mate van focus. Als je het socialiseren echt tot een minimum wil beperken, blijf dan uit de buurt van grote bedrijven die overleg met klanten nodig hebben.

goede banen voor introvert persoon

Een baan in de boekhouding kan je uren in eenzaamheid werken en er ook nog eens goed geld mee verdienen.

4. Video-editor

De meeste tijd van deze baan wordt achter de laptop besteed, hoewel je misschien moet communiceren met regisseurs, andere redacteuren en assistenten. Als video-editor bewerk je video’s met behulp van zeer technische software. Deze baan is geweldig voor introverte mensen die graag hun creativiteit uiten terwijl ze tijd alleen doorbrengen.

5. Adviseur

Als je iemand bent die graag anderen helpt en graag in een gecontroleerde omgeving werkt, kan counseling de juiste carrière voor jou zijn. Als adviseur ben je wel met cliënten bezig, maar vaak wel 1-op-1 en in een rustige omgeving. Als adviseur kan je goed luisteren en diep nadenken over bepaalde aspecten.

6. IT-analist

Als je geen leiding wil geven aan mensen of in een team wil werken, kan IT-analist iets voor jou zijn. Het kan een goede carrière voor introverte mensen zijn, want je brengt veel tijd achter de computer én je hebt veel kennis nodig over bepaalde software.

7. Ingenieur

Als ingenieur kan je veel kanten op. Met deze baan heb je af en toe contact met andere ingenieurs, maar je kan ook vaak alleen aan de slag. Deze baan is meer voor een mix van introvert en extravert.

8. Auteur / schrijver

Als auteur of schrijver ga je vaak alleen te werk. Het enige contact wat je zou moeten hebben is met een manager of agent. Als auteur heb je veel concentratie nodig om te schrijven. Dit betekent vele uren achter een computer, creatief denken en concentreren op je woorden.

wat zijn goede banen voor rustige mensen

9. Sociale media-marketeer

Social media-marketeer vereist iemand die creatief kan denken, aandacht heeft voor trends en luistert naar een publiek. Het hoeft niet zo social te zijn als het klinkt. Met deze baan besteed je ook meer tijd alleen achter de computer.

10. Administratief medewerker

Een financieel administratief medewerker is iemand die de financiële administratie bijhoudt van bedrijven. Denk aan boekhouding, facturatie van klanten of andere bedrijven, verzekeringsagentschappen en andere financiële instellingen. Vaak ben je druk bezig achter de computer, maar soms kan het ook zo zijn dat je wél met de klanten in contact wordt gebracht. Let daarom goed op waar je solliciteert.

11. Web ontwikkelaar

Een web ontwikkelaar is iemand die een site ontwikkelt voor bijvoorbeeld een bedrijf. Vaak heb je dan alleen contact over hoe de klant wil dat het eruit gaat zien. Deze baan eist vele uren eenzaamheid achter een computer en vereist diepgaand werk om complexe projecten te programmeren en te bouwen. Het kan als freelance, maar ook in een bedrijf.

12. Grafisch ontwerper

Net als bij web ontwikkelaars, moeten grafisch ontwerpers vele uren achter een computer werken. Het is een andere creatieve functie die urenlang geconcentreerd en creatief werk vereist, evenals oog voor detail.

13. Archivaris

Een archivaris is een informatieprofessional die documenten en archieven beoordeelt, verzamelt en bewaart. Een archivaris kan iemand zijn die werkt in een museum, in een bibliotheek of een archiefinstelling. Je bent veel van je tijd je aan het concentreren op archiefstukken op een computer of met fysieke boeken.

14. Vertaler

Als je vloeiend een andere taal kan spreken, is vertaler ook een optie. Vaak ben je op één moment met hetzelfde project bezig. Je werkt als vertaler vooral alleen en je moet goede concentratie hebben.

15. Zelfstandige

Een andere baan voor introverte mensen is er één die je zelf creëert, wat betekent dat je zelfstandige bent. Veel van deze banen hierboven kan je ook als freelancer of zelfstandige uitoefenen. Je werkt vaak alleen en je kunt vaak de hoeveelheid sociale interactie in jouw dag zelf bepalen.

Heb je geen diploma, maar wil je wel een lekker betaalde baan? Check ook de goedbetaalde banen waar (vaak) geen diploma voor nodig is.