Een gespierde buik krijg je niet zomaar en vraagt de nodige aandacht. Gezond eten, een goede intensieve sixpack workout en afwisseling zorgen ervoor dat je jouw spieren doelgericht traint maar ook dat ze zich niet verstoppen achter een laag vet.

Denk aan je eetpatroon

Het is mogelijk al een bekend fenomeen, maar spieren worden grotendeels gekweekt in de keuken. Dit is niet helemaal waar, maar wat je eet zorgt er wel voor of spieren worden gezien of dat ze goed verstopt zitten. Om je spieren nadrukkelijk naar voren te laten brengen zal je caloriearm moeten eten en daarnaast intensief moeten trainen. Om daadwerkelijk spieren te laten zien, zal je vetpercentage onder de 10-12% moeten zitten. Als dit percentage hoger is, dan kan je elke dag twee uur in de sportschool rondbrengen maar zal je nooit het eindresultaat zien. Heroverweeg de maaltijden die je tot je neemt en zorg ook vooral dat je (snelle) suikers vermijdt.

Train intensief

Een andere valkuil waar voornamelijk beginnende sporters intrappen, is dat ze niet intensief genoeg trainen. We komen al snel in routines en dat is juist wat je wilt voorkomen. Als een routine erin sluipt, zorgt dit er namelijk voor dat de oefening steeds gemakkelijker gaat. Waar het in eerste instantie enorm zwaar was, is dat niet meer het geval na enkele weken. Jezelf aanpraten dat je een lichtere oefening wel verdiend hebt is dan ook uit ten boze, je houdt jezelf alleen maar voor de gek. Je kan de oefening intensiever maken door je routine te verbreken met andere varianten of geheel andere oefeningen eraan toevoegen. Tevens is het doen van compound oefeningen een goede variatie op je buikspier oefeningen omdat deze meerdere spiergroepen tegelijk aanspreekt.

Goblet Squat: Deze oefening is een squat waarbij je op je hielen leunt en je knieën naar buiten beweegt. Het kan verzwaard worden door een (zwaarder) gewicht tussen je armen te klemmen.

 

Plank: Ga met je onderarmen en voeten op de grond liggen in een horizontale houding boven de grond en houd dit zo lang mogelijk vast. Deze oefening vraagt alleen je eigen lichaam en een grote wilskracht.

V-up: Hierbij lig je op de grond met de armen en benen gestrekt, waarna je beiden omhoog en naar elkaar toe brengt om zo een V te vormen. Deze oefening vraagt wel om enige flexibiliteit.

 

Russian twist: Zet je voeten neer met een hoek van 45 graden of laat ze in de lucht hangen. Laat je bovenlichaam tegelijkertijd in het verlengde van je heup boven de grond hangen en beweeg je lichaam om de beurt van links naar rechts. Doe dit met of zonder gewicht, afhankelijk van je kracht.

Gebruik je lichaamsgewicht voor de sixpack workout

Denk je nu misschien; leuk en aardig allemaal die sixpack workout, maar ik heb helemaal geen tijd om naar de sportschool te gaan. Dan is de oplossing om gewoon thuis te trainen. Je hebt namelijk niet per se gewichten of een sportschool nodig om goed te kunnen trainen. Je eigen lichaamsgewicht is vaak al belastend genoeg. Veel sporters die top fit zijn gebruiken alleen hun eigen gewicht en trainen op die manier niet allen hun kracht, maar ook hun flexibiliteit. Kijk maar naar Bruce Lee, die vooral gebruik maakte van Calisthenics. De core van je lichaam moet je daarbij niet vergeten. Alleen buikspieren trainen is namelijk erg eenzijdig en het trainen van je gehele core zorgt voor een sterke romp en gezondheidsvoordelen op de lange termijn.

Een sixpack kan je dus verkrijgen door goed te eten en intensief maar vooral slim te trainen. Ook andere onderdelen trainen is belangrijk. Dit zijn de beste oefeningen om grotere armspieren te krijgen.