Maandag: Geflipt

We trappen de week af bij Geflipt in De Pijp. Hier kun je gezellig binnen zitten, maar met het weer van afgelopen weken zitten we natuurlijk veel liever buiten op het terras.

Burgers Amsterdam MAN MAN

Wat betreft de “Geflipt burger” zelf; 180 gram aan Gasconne Beef, verrijkt met alle ingrediënten die je op een signature wilt, kan en mag verwachten. Denk hierbij aan knapperige bacon, gouden cheddar, rode-ui compote, huisgemaakte saus en last but not least een gebakken ei. Zo’n rijk belegde burger in combinatie met wat frieten, koolsla en een speciaalbiertje zorgt ervoor dat je met een goed gevulde buik naar huis gaat.

Locatie: Van Woustraat 15, Amsterdam
Prijs: €€
Website: Geflipt

Dinsdag: Lombardo’s

Klein maar fijn en dan hebben we het duidelijk niet over de burger. Lombardo’s bevindt zich in een klein, maar karakteristiek pand op de Nieuwe Spiegelstraat. De eigenaar vertelt vol passie over zijn menukaart, die hij voortdurend verrijkt met nieuwe of tijdelijke burgers.

Burgers Amsterdam MAN MAN

Lombardo’s is geen plek waar je uren gaat zitten, maar als je in de buurt bent/woont is dit wel de plek om een burger te scoren. Ik denk dat er nog geen tien stoelen in de zaak staan, wat het erg knus en persoonlijk maakt.

Burgers Amsterdam MAN MAN

Wij besluiten op aanraden voor de Pork-A-Licious te gaan. Verwacht een sappige burger met veel smaak, langzaam gekookte pulled pork, cheddar, mini augurkjes, sla en huisgemaakte saus op een perfecte bun met sesamzaatjes. De burger is zo groot dat er geen sides bij geserveerd worden – maar dit is dan ook totaal niet nodig met zo’n grote hap.

Locatie: Nieuwe spiegelstraat 50, Amsterdam
Prijs: €€€
Website: Lombardo’s

Woensdag: Cannibale Royale

Eind vorig jaar opende Cannibale alweer zijn vierde vestiging, ditmaal op het altijd gezellige NDSM-werf; Cannibale Royale Du Nord. En hoewel alle vestigingen zijn eigen charme hebben, mogen we gerust zeggen dat Du Nord alle verwachtingen overtreft. De ambiance is ruimtelijk, maar toch heel gezellig – wat zowel komt door het mooie pand, als het vriendelijke personeel. De zaak is goed gevuld, wat maakt dat we vlakbij de bar plaats mogen nemen (en dat vinden wij  totaal niet erg).

Burgers Amsterdam MAN MAN

De signature burger vinden we terug in Le Cannibale Royale; 250 gram aan mals vlees, zuurkool, Engelse cheddar, geroosterde pulled pork, gebakken uitjes, bourbon flavored BBQ saus en dat alles op een heerlijke broodje met precies de juiste bite – what’s not to love, right? Behalve uitzonderlijk goede burgers kom je hier op het gebied van “vlees zonder broodje” ook volledig aan je trekken, denk aan een malse steak of lekker kluiven #bones.

Locatie: Mt. Ondinaweg 32, Amsterdam
Prijs: €€€
Website: Cannibale Royale

Donderdag: Rotisserie

Halverwege de Clerqstraat vinden we de Rotisserie. Een plek die bekend staat om zijn heerlijke kip, maar waar je eveneens terecht kunt voor een heerlijke burger. De ambiance hier is ietwat donker, maar daardoor wel erg gezellig. Opvallend is dat de kippetjes en de burgers aan de voorkant van de zaak bereid worden en dat men achterin de zaak plaats kan nemen aan een tafeltje.

Burgers Amsterdam MAN MAN

Er staan heerlijke starters op de kaart waaronder chicken wings, pork ribs en pulled chicken, maar omdat we komen voor de burger slaan we die deze keer even over. Aangezien we de signature burger hier niet perse aan kunnen wijzen, besluiten we voor de “Fried Chicken Bun” te gaan – een beetje afwisseling zo halverwege de week is gewenst. De burger is belegd met verse sla, augurk, huisgemaakte mayo en een gefrituurde kipburger. De bun zelf is zacht, maar heeft toch een bite wat de burger ten goede komt. Als sides zijn we gegaan voor een maiskolf en turbofries, dat zijn frieten met gesmolten cheddar, bosui, pinda’s en chili crunch.

Locatie: De Clercqstraat 81, Amsterdam
Prijs: €€
Website: Rotisserie

Vrijdag: De Biertuin

Onze favoriete spot voor de vrijmibo – mits er plek is. De Biertuin in Oost heeft een groot terras met heaters en grote luifels, wat maakt dat je hier tot in de late uurtjes kunt genieten van de verschillende speciaalbieren. Echter is drinken op een lege maag niet echt een goede idee, maar dat snappen ze bij De Biertuin maar al te goed.

Burgers Amsterdam MAN MAN

Naast de burgers kun je hier ook terecht voor malse kip van het spit, burrito’s, salades, ribbetjes en allerlei side dishes. We hebben onszelf gewaagd aan de Classic Cheeseburger met zoete aardappel frieten. De burger wordt geserveerd tussen een heerlijke bun, die een beetje zacht wordt door al het juice van de sappige burger. Deze burger is rijkelijk belegd met sla, tomaat, ui, mosterd, ketchep en natuurlijk kaas. Nog even een speciale shout out voor de heerlijke zoete aardappel frieten die het gerecht een geheel maken.

Locatie: Linnaeusstraat 29, Amsterdam
Prijs: €€
Website: De Biertuin

Zaterdag: Ellis Gourmet Burger

Ellis heeft onlangs een nieuw filiaal geopend op de Gravenstraat, een leuk zijstraatje van de Dam. Het restaurant zat goed vol, evenals het riante terras wat grenst aan de achterkant van De Nieuwe Kerk. De burgerkaart wordt eigenlijk opgesplitst in normale hamburgers en specials. Omdat wij ons aan een de signature burger wagen, is de keuze makkelijk gemaakt.

Burgers Amsterdam MAN MAN

De Ellis Special 2.0 wordt geserveerd op een geheel andere bun dan dat we de rest van de week gehad hebben. Het broodje smaakt heerlijk, maar is in verhouding tot de burger zelf misschien ietwat aan de grote kant. De 100% rundergehakt burger wordt vergezeld door cheddar, gerookte spek (welke zorgt voor een heerlijke knapperige bite), sla, tomaat, rode ui, augurken en de signature Ellis saus. Verder staan er heerlijke side dishes op de kaart, waaronder gepofte aardappel en calamaris.

Locatie: Gravenstraat 20, Amsterdam
Prijs: €€
Website: Ellis Gourmet Burger

Zondag: Burgermeester

We sluiten de week af op de Elandsgracht, bij Burgermeester. Hoewel de persoonlijke touch een beetje ontbreekt, hebben we toch hele goede verhalen gehoord over de burgers die hier geserveerd worden – vandaar dat het ook goed druk is in het restaurant.

Burgers Amsterdam MAN MAN

Ons wordt niet helemaal duidelijk wat nu de signature burger is van de kaart, maar nadat we dit vroegen aan het personeel kregen we terug dat we de ‘Spaanse Lam’ echt geprobeerd moesten hebben. Dit is een burger met Texels lam, sla, tomaat, chorizo en jalapeños. Daarnaast kun je kiezen of je de burger op een bruin of witte bun geserveerd wilt hebben. Deze burger steekt het meest af tegen de burgers die we eerder deze week gegeten hebben en is daardoor misschien niet goed te vergelijken. Desondanks smaakte de burger prima – maar hij verdient geen schoonheidsprijs.

Locatie: Elandsgracht 130, Amsterdam
Prijs: €
Website: Burgermeester

#1 burger Amsterdam

Al met al een heftig weekje, met leuke verrassingen. Hoewel zo’n week de weegschaal niet zo goed doet, is het wel de manier om burgers te vergelijken en te kijken waar jouw persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Time to settle the score:

Geflipt heeft een heerlijke signature burger op de kaart staan die aan al je verwachtingen voldoet en met een gebakken ei en heerlijke bun daar zelfs nog een schepje bovenop doet. De burger kleurt verder wel binnen de lijntjes, maar wat ons betreft een hele keurige derde plaats. De signature burgers van Cannibale en Lombardo’s zijn wat ons betreft een stuk unieker en doen daardoor een goede gooi naar de #1 van de MAN MAN x Gewoonvorohem Burgerweek. Wanneer we ook de sfeer en de rest van het menu meenemen dan is de enige terechte winnaar Cannibale Royale.