Kaal worden

Het is de nachtmerrie van veel mannen, op een dag wakker worden zonder haren op het hoofd. Toch is het voor veel van ons een realiteit en worden we vroeg of laat kaal. 85 procent van alle mannen van 50 jaar zijn al kaler dan in hun jongere jaren.

De eerste tekenen kunnen al rond je twintigste ontstaan. Misschien heb je al gemerkt dat je haren plots uitvallen en vrees je nu dat de dagen dat je met een volle bos haar over straat kon, snel achter je gaan liggen. Toch hoeft uitval niet te betekenen dat je al kaal gaat worden.

Signalen van kaal worden

Het verliezen van haar kan ook te maken hebben met gezondheidsklachten. Eigenlijk kun je door de manier waarop haar uitvalt, inschatten of je nu echt kaal wordt. Wanneer je zomaar delen van je haar verliest dan kan het zijn dat het om klachten gaat zoals Alopecia Areata. Hierbij kan het zijn dat je ineens een kale plek krijgt of ook bijna kaal wordt. Het goede is dat dit zich dit vaak weer hersteld, in tegenstelling tot echt kaal worden.

signalen kaal worden

Het is genetisch bepaald

Kaal worden is erfelijk bepaald en helaas is er vrij weinig aan te doen. Er zijn wel middelen op de markt die haargroei stimuleren en die het proces kunnen vertragen, maar wanneer je daar mee stopt zal het kaal worden gewoon weer verder gaan. Daarnaast hebben veel van die middeltjes ook nog eens bijwerkingen, dus het is misschien beter het gewoon te accepteren.

Mannelijke kaalheid

Normaal kaal worden, wordt ook wel ‘mannelijke kaalheid’ genoemd. Vrouwen kunnen hier ook last van krijgen, maar het komt bij hun minder voor. Mannelijke kaalheid ontstaat wanneer een man bij het ouder worden gevoeliger wordt voor androgenen. Als je dan ook nog is veel kale mannen in je familie hebt, dan heb je kans dat die gevoeligheid voor androgenen je haar fataal gaan worden. Mannelijke kaalheid gebeurt vaak geleidelijk. Je merkt dat je haargrens langzaamaan steeds hoger begint te liggen, of als je met je vingers je haar ietsje opzij doet, zie je ineens vrij makkelijk je hoofdhuid, omdat het op sommige plekken wat dunner bezaaid is en je haar op sommige plekken wat moeizamer lijken te groeien. Uiteindelijk is het toch maar afwachten hoe je haar er over 20 jaar uitziet.

Mocht je je heel erg zorgen maken om het idee dat je later kaal door het leven moet. Laten we dan gerust stellen, vrouwen vinden kale mannen namelijk net zo aantrekkelijk als mannen met haar op hun hoofd.