1. Je vergeeft meer

Het eerste signaal dat aangeeft dat jij volwassen bent is dat je anderen sneller vergeeft. Dit komt omdat je begrijpt dat mensen fouten maken, maar ook dat ze kunnen veranderen. Hoewel het niet erg is als je tijd nodig hebt voor het vergeven van anderen, is het echt beter voor je gezondheid. Op deze manier verlies je namelijk veel stress.

 

2. Je durft nee te zeggen

Door nee te zeggen stellen volwassenen hun grenzen op. Zo geef je aan wat je wil en wat juist niet. Het is ook helemaal niet erg als je een keer geen zin hebt om uit te gaan of iets niet wil doen voor anderen. Je hoeft jezelf ook niet altijd te verantwoorden. Gewoon ‘nee’ of ‘ik heb geen zin’ is al voldoende.

3. Je wordt meer open-minded

Je merkt dat je volwassen wordt aan het feit dat je durft toe te geven dat je niet altijd gelijk hebt. Je staat daardoor open voor ideeën van anderen en doet hier ook iets mee. Ook oordeel je niet zo snel. Iedereen is nu eenmaal anders en je weet nooit wat iemand allemaal heeft meegemaakt. Daarom moet je altijd respect hebben.

4. Je begint beter te luisteren

Soms hebben mensen geen behoefte aan advies maar aan iemand die naar hen luistert. Een volwassen persoon weet dan ook dat hij zijn mond moet houden wanneer een ander zich uit. Hoewel het af en toe misschien moeilijk is, zijn er verschillende manieren om beter te leren luisteren. Zo helpt het om zo nu en dan een vraag te stellen en emotie te tonen.

7 signalen van volwassenheid- luisteren

5. Je stelt realistische verwachtingen

Wanneer je te hoge verwachtingen stelt, zijn de resultaten meestal teleurstellend. Als meerderjarige begin je te ontdekken wat allemaal mogelijk is en wat niet. Door het stellen van realistische verwachtingen leg je geen druk op de mensen om je heen en is de kans kleiner dat je teleurgesteld wordt.

6. Het is oké dat je niet alles weet

Als je een bepaalde leeftijd hebt, besef je dat het oké is dat je niet alles weet. Vaak weet je veel over onderwerpen die jou interesseren of te maken hebben met je baan. Maar zelfs op je werk is het mogelijk dat je niet alles weet. Daarom leer je als een volwassene het te vragen aan iemand die het wel weet. Ze zeggen niet voor niets dat je je hele leven blijft leren.

7. Je houdt meer van jezelf en van de tijd met je familie

Als laatste leer je niet alleen andere mensen te respecteren, maar ook jezelf. Dit betekent dat je meer van jezelf gaat houden. Je ziet in dat niemand perfect is en dat je goed bent zoals je bent. Ook ben je dankbaar voor de tijd die je doorbrengt met je familie en vrienden. Het leven is misschien zwaar, maar door hun kan je het aan.