Hoelang gaat een auto gemiddeld mee?

De levensduur van een auto is een begrip dat nadere duiding nodig heeft. Uit onderzoek van ACEA blijkt dat een auto in Nederland gemiddeld 10,6 jaar oud is. In andere Europese landen ligt dat gemiddelde een stuk lager, wat betekent dat Nederland vrij lang met een auto doet. Dat wil niet direct zeggen dat we beter met onze voertuigen omgaan, maar vooral dat we langer in (te) oude auto’s rondrijden.

De gemiddelde leeftijd van een auto die in ons land naar de sloop gaat is 19,2 jaar oud. Dit gemiddelde blijft door de jaren heen almaar stijgen, want de kwaliteit van auto’s wordt logischerwijs alleen maar beter. De kilometerstand is ook belangrijk als we het hebben over de leeftijd van een auto. Uit het aantal afgelegde kilometers kun je namelijk goed opmaken wat de status van de auto precies is.

Een duivels dilemma: verkopen of niet?

Hoe je het ook wendt of keert, een auto gaan dus best wel wat jaartjes mee. Daarom raken veel mensen in de loop der jaren gehecht aan hun auto er bouwen er al dan niet een emotionele band mee op. Toch is het wel verstandig om enige realiteitszin te houden, omdat je auto best nog wel een aardig zakcentje op kan leveren. Je moet echter wel goed inschatten op welk moment je je auto verkoopt, want als je hier te lang mee wacht is je auto nagenoeg niets meer waard. Veel mensen laten zich daarom tijdens de jaarlijkse apk adviseren en kiezen er op een bepaald moment voor om de auto in te ruilen bij de garage. Maar er zijn ook andere manieren om te bepalen of je auto al aan verkopen toe is, zonder dat je daar de garage bij nodig hebt. Een ervaren automonteur geeft ons wijze raad.

signaal auto verkopen

Aan welk signaal merk je dat jij je auto moet verkopen?

Om er zeker van te zijn dat je auto nog geld oplevert – en geen enkeltje richting het autokerkhof krijgt – is het van belang dat je de versnellingsbak goed in de gaten houdt. Dat houdt onder andere in dat je zo nu en dan eens goed moet luisteren naar het geluid van je versnellingsbak: begint deze vreemde geluiden te maken, zou je de verkoop van je auto moeten overwegen. Dit kan namelijk duiden op een versleten versnellingsbak, maar hoeft niet direct te betekenen dat de auto verder in slechte staat is. Sterker nog: het kan zelfs zo zijn dat de auto verder nog over een uitstekend soepele motor beschikt. Dat betekent dat de auto zeker nog niet is afgeschreven en je hier nog een lekker zakcentje mee kunt ophalen. Het is daarom van belang dat je dit soort technische mankementen al in een vroeg stadium herkent, zodat je hierop kunt anticiperen.

Is het ethisch verantwoord om een ‘kapotte’ auto te verkopen?

Dit roept echter bij veel mensen de vraag op of het ethisch verantwoord is om een auto in deze staat te verkopen. Het antwoord is ja, zolang je maar transparant bent over de technische mankementen. De koper kan zo zelf een afweging maken of het de moeite waard is om de auto te kopen of niet. Nogmaals: een versleten versnellingsbak wil niet zeggen dat de rest van de auto is slechte staat is. Mocht je het toch ingewikkeld vinden om een koper te vinden – of weet je gewoon niet zo goed hoe je een koper kunt vinden – kun je natuurlijk altijd alsnog besluiten de auto via de garage in te ruilen. Je krijgt bovendien altijd de juiste prijs voor de waarde die de auto op dat moment bezit. De garage kan er vervolgens zelf voor kiezen om de versnellingsbak te repareren voordat deze doorverkocht wordt aan een nieuwe eigenaar.

Lees ook: wist je dat jouw auto een aangeeft aan welke kant zich de tankdop bevindt?