Alhoewel je partner waarschijnlijk hoopt dat zij de enige erotische muse is voor je, zegt de realiteit toch echt iets anders. Maar wanneer is het fantaseren over iemand anders echt een probleem? Het hebben van seksuele fantasieën over iemand anders is namelijk volkomen normaal. Aldus huwelijk- en familie therapeute Dr. Tarra Bates-Duford. Dit soort fantasieën zijn vaak plezierige dagdromen die onze creativiteit laat groeien maar zijn dikwijls lastig te realiseren in de ‘echte wereld’.

Seksuele fantasieën MAN MAN

Het gevoel dat je je partner bedriegt

Hoe normaal seksuele fantasieën ook zijn, gaan deze toch vaak gepaard met een schuldgevoel. Bates-Durford stelt dat veel mensen het gevoel krijgen dat ze hun partner bedriegen wanneer ze seksuele fantasieën hebben over iemand anders. Niemand wil natuurlijk dat de ander denkt dat ze niet langer aantrekkelijk zijn. En dat is een van de reden dat er dikwijls niet openlijk over gesproken wordt.

Dat het volkomen normaal is hebben diverse studies inmiddels bewezen. Een studie van de Journal of Sex Research wees uit dat 80% van de vrouwen en 98% van de mannen wel eens fantaseert over iemand anders. Daarbij heeft een afzonderlijk onderzoek ontdekt dat het hebben van seks met iemand anders een top fantasie is. Zowel voor mannen als voor vrouwen die in een relatie zitten. Een enquête van LoveHoney voegt daar nog aan toe dat 46% van de vrouwen regelmatig fantaseert over seks hebben met iemand anders terwijl ze vrijen met hun huidige partner.

De reden achter het hebben van seksuele fantasieën

Soms fantaseren mensen over anderen tijdens de seks omdat er geen spanning meer zit in hun huidige seksleven. “Het is een routine geworden, waar mensen graag iets extra’s aan toe willen voegen zonder dat ze hun relatie op het spel zetten”, aldus Bates-Duford. Wanneer we spreken over fantasieën gebruiken we het creatieve gedeelte van ons brein om beelden samen te stellen die de fantasie bevorderen. Terwijl het andere deel van ons brein ons eraan herinnert als we handelen naar deze fantasieën, we de huidige relatie in gevaar brengen.

Seksuele fantasieën MAN MAN

Het gevaar wat erbij komt kijken

Alhoewel het niets ergs hoeft te betekenen kunnen er echter negatieve gevolgen ontstaan. Het gevaar van regelmatig fantaseren over iemand anders tijdens de seks met je partner kan voor een blokkade zorgen. Deze staat niet toe om een goede seksuele relatie voort te bouwen of te ondersteunen. Ook kan het gevaar optreden van het handelen naar deze gedachtes.

Het kan dus een uitvlucht worden voor feitelijke ontrouw, aldus Bates-Duford. Met name wanneer je bezig bent met seksuele beelden van iemand anders tijdens het vrijen. Je kunt hierdoor niet meer genieten van de intimiteit met je partner, tenzij je fantaseert over iemand anders. Het is dus erg belangrijk om openlijk hierover te praten met je partner. Hiermee voorkom je namelijk dat het je relatie kost. Wellicht kan een derde partij, zoals een therapeut, hierbij helpen. Zijn het niet de seksuele fantasieën van je partner die ervoor zorgen dat je relatie niet helemaal lekker loopt? Misschien zijn het wel een van deze vijf relatieproblemen die bij erg veel relaties voorkomen.