Meer calorieën verbranden in de winter

Uit onderzoek is gebleken dat je in koude temperaturen veel meer calorieën verbrandt dan in warme omstandigheden. Dit heeft alles te maken met de verschillende soorten vetcellen die we in ons lichaam hebben. Deze zijn namelijk onderverdeeld in bruine- en witte vetcellen. De witte vetcellen zorgen ervoor dat je energie verbruikt terwijl de bruine vetcellen als doel hebben om het lichaam op te warmen tot de juiste temperatuur. Het opwarmen van je lichaam zorgt er uiteraard ook voor dat je energie verbrandt.

Op het moment dat je gaat sporten, zorgen de witte vetcellen er dus voor dat je calorieën verbrandt. Als je in een koude omgeving sport, zul je merken dat je lichaam meer moeite heeft om je lichaam op de juiste temperatuur te houden. Hier komen de bruine vetcellen om de hoek kijken. Waar deze in warmere omstandigheden zoals de zomer minder hard hoeven te werken, moeten ze in de winter juist een tandje bijzetten. Je lichaam moet namelijk op de juiste temperatuur gehouden worden, zodat je niet te veel afkoelt. Hierdoor zullen de bruine vetcellen ook een stuk meer calorieën verbranden. Dit kan wel oplopen tot 30% meer calorieën dan tijdens een work-out in de zomer.

 

Afvallen in de kou

Niet alleen sporten in de winter, geeft dit effect aan je bruine vetcellen. Eigenlijk geldt dit voor alle momenten dat je het koud hebt. Als je het koud hebt, probeert je lichaam alle warmte vast te houden en niet kwijt te raken. Dit doet je lichaam door de bloedvaten te vernauwen aan de oppervlakte, zodat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat.

Wat trek je aan?

Ben je nu overtuigd en neem je je voor om aankomende winter meer buiten te sporten? Hou dan wel goed rekening met wat je aantrekt tijdens het sporten. Het is belangrijk om een handje te helpen als het gaat om het verwarmen van je lichaam. Zorg er dus voor dat je meerdere laagjes draagt en vergeet vooral je hoofd en oren niet extra te beschermen tegen de kou.

Wil je je work-out goed afsluiten? Neem dan na het sporten een ijsbad. Dit zorgt ervoor dat je de dag er na minder last hebt van spierpijn.