Je mindset veranderen

Het is belangrijk dat je een positieve mindset heb. Het is niet de bedoeling dat je constant denkt “mijn schoonouders haten me” of “ze zullen me nooit mogen”. Op die manier kun je nooit opschieten met je schoonouders en krijgen zij ook het gevoel dat jij nooit écht moeite doet om te werken aan jullie band. Onthoud wel: soms kost het tijd (en werk) om ze aan jouw kant te krijgen.

Sta erbij stil dat jij degene bent die nieuw is in de familie. Stel geen hoge verwachtingen van het soort relatie dat je wilt hebben met je schoonouders en neem de dingen stap voor stap. Als je verwacht dat je sneller in de familie wordt opgenomen dan ze comfortabel vinden, kunnen de dingen snel bergafwaarts gaan.

Accepteer elk persoon voor wie hij of zij is

Leer om de ouders van je partner te accepteren zoals ze zijn. De kans is namelijk groot dat jij niet volledig dezelfde interesses deelt als de vader of moeder van je partner, en dat is helemaal oké. Het kan wel helpen om wat extra punten te scoren bij je schoonouders als je interesse toont in iets waar zij van houden, zoals activiteiten of ervaringen die jullie samen als gezin kunnen doen. Maak van deze momenten een traditie om een betere relatie met hen op te bouwen in de loop van de tijd.

wat doen betere band schoonouders krijgen

En hoewel je misschien niet graag oude verhalen hoort of oude foto’s bekijkt van voordat jij deel uitmaakte van de familie, gewoon luisteren en hen de tijd geven om te mijmeren is een geweldige manier om jezelf erbij te betrekken. Schoonouders staan erom bekend graag verhalen te vertellen en ze vinden het fijn als jij aandachtig en geïnteresseerd luistert.

Laat hen ook opa en oma zijn

Zijn jullie in verwachting of hebben jullie al een kleine op de wereld gezet, dan is het voor je schoonouders (hoogstwaarschijnlijk) belangrijk dat ze de groei van die koter van jullie meemaken. Voor veel ouderen is het namelijk echt een droom om kleinkinderen te krijgen. Bovendien maakt het goed kunnen opschieten met de schoonouders je leven miljoenen keren gemakkelijker. Ze zullen vast en zeker graag willen oppassen wanneer jij en je partner eindelijk weer een keer een weekendje willen ontspannen.

Quality time met schoonvader of schoonmoeder

Wanneer je alleen maar in groepen met elkaar tijd doorbrengt, dan geeft dit een heel andere dynamiek dan wanneer jij een-op-een tijd doorbrengt met iemand. Vaak ga je toch net wat meer de diepte in wanneer je met slechts één ander persoon bent. Stop hier dan ook zeker aandacht in. Of je nou ergens in een bar gaat zitten met je schoonvader of lekker een rondje door het bos wandelt met je schoonmoeder, quality time verbetert jullie band ongetwijfeld.