Salarisverschil Norris and Ricciardo: gelijke behandeling leidt niet tot gelijke resultaten

De ene coureur zit nog in zijn bloei, terwijl wij de ander ongetwijfeld binnen een paar maanden mogen uitzwaaien. Lando Norris behoort tot de nieuwe garde van toppers. En de 22-jarige coureur zal vanaf hier alsmaar sneller gaan. Het salarisverschil tussen Norris en Ricciardo is echter kleiner dan je zou denken.

Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo is weliswaar achtvoudig racewinnaar, maar die reputatie maakt de inmiddels 32-jarige coureur sinds vorig jaar zelden meer waar. Sterker nog: er wordt gefluisterd – inmiddels hardop uitgesproken – dat hij door het gebrek aan resultaten de exit nadert.

Ricciardo wist in 2021 nog wel de Grand Prix van Italië op Monza te winnen. Hij liet zien dat hij het niet verleerd is. Norris zat er ook een keer of twee dichtbij, maar sloot het jaar af met vier podiumplekken (3 keer P3, 1 keer P2). Toch sloot de laatstgenoemde het jaar aanzienlijk sterker af, namelijk met 160 punten – goed voor de zesde plek in de eindstand. Ricciardo werd achtste dat jaar met 115 punten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door McLaren (@mclaren)

De nieuwe auto’s in 2022 hebben de voormalig teamgenoot van Verstappen niet echt geholpen. Intussen gaat Norris dik aan de leiding. Daniel heeft nog maar 11 punten uit zeven races en staat daarmee elfde, Norris staat zevende, met… 48 punten.

Kan McLaren zich ontdoen van dure en vruchteloze Ricciardo?

Het is niet gek dat er over een exit van Ricciardo wordt gesproken. De topper is op zijn retour, althans qua aanpassingsvermogen in de nieuwe auto’s, zo lijkt. Beide coureurs verdienen naar verluidt 15 miljoen dollar in 2022 voor hun diensten. Een rekensom die niet in het voordeel van Ricciardo telt nu de afstand zo groot is in de puntentelling. 

McLaren kan elke punt gebruiken en zou mogelijk overwegen om een jonger toptalent, zoals Oscar Piastri, de kans te bieden. Punten zijn immers inkomsten. Uit het constructeurskampioenschap, maar ook in opzicht van sponsoren behouden of strikken. Ook al zien ze het geld voor dan Ricciardo niet terug; voor een fractie krijgen zij een jonge hond die nog wel nieuwe kunstjes kan leren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door McLaren (@mclaren)

Ricciardo klimt intussen vaker in de simulator om te trainen en belooft verbetering. Als dat maar goed komt, want de zomerstop en de mogelijke stoelendans nadert in een rap tempo.