Het salaris van Tweede Kamerleden

Officieel gezien krijgt een Kamerlid geen salaris maar een schadeloosstelling. Een ‘gewoon’ Kamerlid ontvangt in 2023 een schadeloosstelling van 8.889,89 euro bruto per maand. Ook krijgen Tweede Kamerleden 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent conform de regeling voor rijksambtenaren. Alles bij elkaar opgeteld komt dat neer op een ruim bedrag van 124.000 euro op jaarbasis. Niet niks dus.

Het inkomen van de voorzitter van de Tweede Kamer

De voorzitter krijgt een nog net wat hogere vergoeding. Net als Tweede Kamerleden krijgt de voorzitter een schadeloosstelling, vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Maar daarbovenop krijgt de voorzitter ook nog eens een toelage gelijk aan 34 procent van de schadeloosstelling op jaarbasis. Dit betekent dat de voorzitter een jaarlijks bedrag van in totaal 160.000 euro ontvangt. Ook de eerste ondervoorzitter, tweede ondervoorzitter en overige ondervoorzitters krijgen een toelage. Hieronder in het schema zie je precies hoeveel procent:

Soort ondervoorzitter                                                              Toelage (%)

Eerste ondervoorzitter                                                                     3,5

Tweede ondervoorzitter                                                                   2,5

Overige ondervoorzitters                                                                 1,0

Overige vergoedingen van Tweede Kamerleden

Als Tweede Kamerlid kun je kiezen tussen reiskostenvergoedingen voor woon-werkverkeer. Zo heb je de optie om een jaarkaart te ontvangen voor eerste-klasreizen of compensatie van de reiskosten voor woon-werkverkeer. Daarnaast ontvang je jaarlijks ook een vergoeding voor reiskosten buiten het woon-werkverkeer. Deze vergoeding bedraagt €4900 per jaar. Ook ontvangen Tweede Kamerleden een vergoedingen voor verblijfskosten, die afhangen van de afstand tussen hun woonplaats en de Tweede Kamer.

Tweede Kamerleden ontvangen tevens nog eens een beroepskostenvergoeding die bruto jaarlijks € 2.975,14 bedraagt. Elk jaar wordt de hoogte van deze vergoeding door de minister van binnenlandse zaken vastgesteld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tweede Kamer (@tweede_kamer)

Benieuwd naar salarissen van andere beroepen met hoge verantwoordelijkheden? Lees dan ook over het gemiddelde salaris van een burgemeester.