Salarisverschil Hamilton en Russell: Mecedes kind van de rekening in moeilijk jaar

Een zevenvoudig wereldkampioen in de hoogste klasse van de autosport. Dat is een lat die voorlopig niemand overschrijdt – ook Lewis Hamilton zelf niet. De Mercedes-coureur stond een lange tijd bekend als de dikst betaalde Formule 1-rijder. Maar zoals het nu gaat, zal dat niet lang meer zo blijven. Zijn jongere teamgenoot George Russell kost namelijk een fractie van het bizarre bedrag dat de oudere Brit wist af te dwingen bij zijn tot voorkort zo dominante werkgever. Het salarisverschil tussen Hamilton en Russell is simpelweg te groot zoals het nu staat.

Ter vergelijking: Russell verdiende bij zijn vorige team Williams in 2020 nog jaarlijks €750.000. Zo melden de iets betrouwbaardere bronnen online. Hiermee behoorde hij tot de coureurs die de minste knaken pakten met hun contract in de Formule 1. In 2021 ging hij redelijk omhoog, grofweg naar €857.500 per jaar, meldt het Engelse Mirror. 

Russell onderweg naar de voorhoede van miljoenencontracten in F1

Sinds George Russell vanaf 2022 uitkomt voor Mercedes, is dat bedrag behoorlijk gestegen. Russell verdient in 2022 namelijk 5 miljoen dollar (omgerekend 4,68 miljoen euro). Eventuele bonussen daar los van gezien.

En zoals het nu loopt, is Russell op weg om de eerste rijder te worden bij Mercedes. De 24-jarige winnaar van de F3- en F2-titels (in zijn eerste jaar in de klassen nota bene) finishte de eerste zes races van het seizoen binnen de top-vijf. In de aanloop naar de GP van Azerbeidzjan staat hij vierde, met 84 punten.

Een leeuwendeel van de buit dus, maar niet in opzicht van salaris. Lewis Hamilton staat zesde met 50 punten, maar verdient alsnog acht keer (!) zoveel. Zorgwekkend? Vooral voor de portemonnee van Mercedes en daarmee ook die van Hamilton. Althans, hij kan het missen na al die jaren van royaal cashen. Hamilton verdient in 2022 40 miljoen dollar op jaarbasis exclusief eventuele bonussen. Dat is €37.420.000 (minstens).

Salarisverschil Hamilton en Russell: nadert het einde van een tijdperk?

Tenzij Mercedes de weg naar voren echt terugvindt – of Hamilton in dat opzicht – is dit ongetwijfeld het laatste jaar van Hamilton in de Formule 1. Zodra Russell met een behoorlijke meerderheid aan punten het jaar afsluit, wordt Hamilton de tweede coureur en kan Mercedes het niet meer verantwoorden om zoveel voor de tweede man te betalen. Vele wereldtitels of niet – je bent in de Formule 1 net zo goed als je laatste resultaat. Dat iemand in dat opzicht een heel jaar mag spreken is op zichzelf al uitzonderlijk.