Geschiedenis van de winkelketen

De Action – ook wel gekscherend A c tion genoemd op z’n Frans – werd in 1993 opgericht door Gerard Deen, Rob Wagemaker en Boris Deen. Zoals gezegd begon de keten klein in Enkhuizen, maar is het twee decennia later een gerespecteerde multinational die jaarlijks een miljardenomzet binnensleept.

De discount-winkelketen heeft in 2023 ruim 2200 vestigingen in 10 landen. Zoals allicht bekend opereert de keten vooral in het lage-prijsassortiment. Er worden zo’n 6000 artikelen aangeboden, maar het aanbod wisselt sterk. Er zijn zo’n 1500 vaste artikelen en de rest varieert. Action werd in 2011 verkocht Britse investeringsmaatschappij 3i Group, wat de eigenaren miljarden opleverden. Action is goed voor omzet van zo’n € 8,9 miljard per jaar. Het bedrijf is in 2023 een goede € 25 miljard waard.

Wat verdient een filiaalmanager van de Action?

In Nederland heeft de Action 80.000 mensen werken. Per filiaal zijn er zo’n 20 werknemers actief. Dat houdt in dat alles vrij evenredig verdeeld is: een deel werkt in de winkels, weer anderen werken als logistiek medewerker of chauffeur en weer anderen werken op het hoofdkantoor in het Noord-Hollandse Zwaagdijk-Oost.

Eén van de belangrijkste beroepen bij de Action is vanzelfsprekend de filiaalmanager, welke verantwoordelijk is om alles in de winkel in goede banen te leiden. De vereisten zijn afgeronde mbo 4-opleiding of HBO-werk- en -denkniveau. Daarnaast wordt er ook minimaal binnen de retail verwacht, waarvan minstens twee jaar in een leidinggevende rol. Je werkt vaak onregelmatige diensten, vaak zo’n 4 tot 5 dagen per week, waarbij ook de avonden en de weekenden horen.

Met al deze benodigde competenties is het salaris toch wat karig – volgens de gerenommeerde recensent Glassdoor verdien je als filiaalmanager bij Action zo’n € 2.930 bruto per maand, wat ongeveer € 2.400 per maand netto betekent.