Hoe word je leraar op een middelbare school?

Binnen het voortgezet onderwijs bestaan twee soorten leerkrachten: docenten met een tweedegraads bevoegdheid en docenten met een eerstegraads bevoegdheid. Een tweedegraads bevoegdheid verkrijg je door een lerarenopleiding aan het hbo te volgen of na een andere hbo-opleiding een kopopleiding te doen. Een kopopleiding is een verkorte lerarenopleiding die is toegespitst op de specialisatie van je bachelor. Je kunt bijvoorbeeld een bacheloropleiding Beeldende Kunst afronden en daarna een kopopleiding doen, waardoor je les mag geven op een middelbare school in handvaardigheid. Of je kiest gewoon voor de lerarenopleiding Duits, Frans of Wiskunde en gaat daarna voor de klas staan. De lesbevoegdheid is bij deze opleidingen in het programma opgenomen. Met een tweedegraads bevoegdheid kun je over het algemeen alleen lesgeven aan klassen in de onderbouw.

Een eerstegraads bevoegdheid verkrijg je met het afronden van een educatieve master aan de universiteit. Je hebt bijvoorbeeld een bachelor Nederlandse of Engelse taal en literatuur behaald en wil graag voor de klas staan. Met een eerstegraads bevoegdheid mag je zowel klassen in de onderbouw als klassen in de bovenbouw lesgeven. Het grote voordeel hiervan is dus dat je leerlingen mag begeleiden in de eindexamenklassen. Als je eenmaal een tweedegraads bevoegdheid hebt behaald kun je er daarna Рof later in je carri̬re als docent Рvoor kiezen om alsnog je eerstegraads bevoegdheid te halen.

hoeveel verdien je als een docent middelbare school gemiddeld

Hoeveel salaris verdient een docent op een middelbare school?

Logischerwijs heeft de graad van bevoegdheid invloed op het salaris van de docent. Over het algemeen verdient een docent met de eerstegraads bevoegdheid dus meer dan een docent met de tweedegraads bevoegdheid. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen: zo hangt de hoogte van het salaris ook af van je werkervaring, het aantal uren dat je werkt en je werkzaamheden binnen de school. Als je goed functioneert, stijg je gebruikelijk een trede in de zogenaamde salarisschaal. Een beginnende docent met de tweedegraads bevoegdheid valt in de LB-schaal en verdien je een bruto maandsalaris van 3300 euro. Na tien jaar is dit maandsalaris gegroeid naar ruim 4500 euro bruto. Je kunt bovendien in een andere salarisschaal terechtkomen door extra werkzaamheden binnen de school te verrichten, zoals een mentorschap of huiswerkbegeleiding. Dan val als je als tweedegraads docent in de LC-schaal.

Een beginnende docent met de eerstegraads bevoegdheid valt in de LD-schaal en verdient 3334 euro bruto per maand. Na tien jaar is dat maandsalaris gestegen tot ruim 5800 euro bruto. Dat betekent dat het salaris van een docent die eerstegraads bevoegd is sneller stijgt dan als je tweedegraads bevoegd bent. Het startsalaris van beide docenten is nagenoeg hetzelfde, maar het loont dus zeker wel om eerstegraads bevoegd te zijn. Buiten de LD-schaal bestaat er ook nog de LE-schaal, maar daarvoor heb je wel een een hoop ervaring nodig. Deze salarisschaal is weggelegd voor bijvoorbeeld directeuren of rectors, die normaliter meewerken aan het opstellen en vormgeven van het curricula en onderwijsvormen. Kleine side note: dan sta je natuurlijk niet meer voor de klas.

Lees ook: wat is het gemiddelde salaris van een HBO-docent?