De carrière van Andries Jonker

Bondscoach word je niet zomaar, althans: daar gaan we maar even vanuit. Andries Jonker heeft dan ook een rijke carrière als trainer achter zich liggen. Zo begon hij in 1990 bij de KNVB, waar hij tot 1997 diverse jeugdteams trainde. Goed om ervaring op te doen, maar niet genoeg om bondscoach te worden. Dit bedacht hij zich waarschijnlijk ook en dus ging hij verder met zijn avontuur. Na drie seizoenen bij FC Volendam (waarvan één als hoofdtrainer), keerde hij in 2000 terug bij de KNVB. Hier werd hij in 2001 interim-bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal.

Daarna volgde nog een hele rits aan clubs en baantjes als assistent in Spanje en Duitsland tot hij in 2019 weer in Nederland terugkwam. Toen tekende Jonker een tweejarig contract bij de Witte Leeuwen, beter bekend als Telstar. Bij de club uit Velsen-Zuid werd Jonker aangesteld als hoofdtrainer én technisch directeur.

Na drie jaar de dubbelfunctie bij De Witte Leeuwen te hebben bekleed, verlengde hij zijn contract niet. Op 24 augustus 2022 werd Jonker aangesteld als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. Onder Jonker kwalificeerde het Nederlands vrouwenelftal zich voor het wereldkampioenschap in 2023 en ging daar ten onder in de kwartfinale, waar de latere wereldkampioen Spanje na verlenging pas kon winnen. Ondertussen heeft hij zijn handen vol met de Nations League.

Wat verdient de bondscoach van de Oranje Vrouwen?

Het moge dus duidelijk zijn dat je wel eerst echt wat ervaring op gedaan moet hebben, wil je bondscoach van de Oranje Vrouwen worden. Hoe Parsons het dan geworden is, dat weten we nog steeds niet, maar dit terzijde. Omdat we dus spreken over een wat meer ervaren trainer rest ons nu alleen nog de vraag: wat voor salaris krijgt Andries Jonker precies als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen?

Officieel is het niet bekend, maar Sports Payouts heeft de salarissen van alle coaches die actief waren op het afgelopen WK Vrouwenvoetbal verzameld. Volgens Sports Payouts bedraagt het Salaris van Andries Jonker omgerekend zo’n € 360.000 per jaar, exclusief bonussen. We hoeven dus niet bang te zijn dat hij op een houtje hoeft te bijten de komende jaren.