Alex Kroes zijn carrière

Alex Kroes is niet écht nieuw voor Ajax. Hij begon z’n carrière binnen de voetballerij in de jeugdopleiding van Ajax. Het eerste elftal heeft hij echter nooit bereikt in z’n leven, maar hij bleef zich actief inzetten voor de Amsterdamse voetbalclub. Ook buiten deze club begon, investeerde hij z’n kennis over voetbal in een eigen business. Zo begon hij een eigen telemarketingbedrijf en richtte hij een eigen voetbalmakelaarskantoor op. Dit kantoor groeide uit tot een van de grootste van Nederland.

Zoiets lukt uiteraard niet zomaar. De werkervaring als medebestuurder bij clubs als Go Ahead Eagles en AZ zullen hier ongetwijfeld een bijdrage aan hebben geleverd. Ook toen was de druk al hoog, want bij Go Ahead was hij zelfs grootaandeelhouder. Na deze succesvolle loopbaan komt Alex Kroes dus weer terug op het oude nest in Amsterdam. Binnen de voetbalwereld wordt de terugkeer als erg bijzonder opgevangen.

Royale geldbonussen bovenop het salaris van de algemeen directeur van Ajax

Het basissalaris van Alex Kroes zal jaarlijks rond de 420.000 euro liggen. Als hij in z’n functie bepaalde doelstellingen haalt en het elftal goed presteert kan het bedrag zelfs nog oplopen. Er worden namelijk bonussen uitgedeeld aan leden van de directie op het moment dat het Ajax voor de wind gaat. Denk hierbij aan bonussen tussen de 25.000 en 45.000 euro per jaar. Dat is niet mis! Toen Ajax in het seizoen 2018/2019 zo geweldig (Internationaal) presteerde was de club niet terughoudend met het uitdelen van geldextraatjes. Destijds ontving Alex Kroes 1,2 miljoen euro binnen één jaar! Marc Overmars had op dat moment de functie die Kroes nu heeft bij Ajax. Overmars was tijdens het succesvolle seizoen van 18/19 pas écht de grote winnaar. Hij streek dat jaar naar verluidt maar liefst 2,3 miljoen euro op! Voor Alex is het dus hopen dat hij in de toekomst soortgelijke seizoenen gaat meemaken als algemeen directeur.

Voor het salaris van ruim 4 ton per jaar moeten de handen natuurlijk wel even uit de mouwen worden gestoken. De lat ligt hoor voor Kroes sinds het de Amsterdamse club niet meer zo voor de wind gaat als een paar jaar geleden. Er wordt van hem verwacht dat hij de club weer op rit gaat krijgen. Aan Alex Kroes heeft Ajax hier vermoedelijk wel de juiste persoon. Met zijn werkervaring en indrukwekkende cv is hij de aangewezen man om van Ajax weer een daverend succes te maken. De combinatie van voetbalinzicht en financiële kennis past perfect in het plaatje als algemeen directeur. Alex Kroes is hierdoor een groot voorbeeld voor de jeugd. Zo zie je maar dat alles mogelijk is en dat doorzettingsvermogen je tot een hoger niveau kan brengen. Als voetballer haalde Kroes het hoogste niveau nooit, maar zie hem nu eens als algemeen directeur met een maandsalaris van 40.000 euro.