Gratis vliegen binnen Europa

De CEO van Ryanair, O’Leary, vertelde zijn vernieuwende plan onlangs in Londen op de Airport Operators Association. Hij sprak met volle overtuiging over de nieuwe visie en legde zijn verdien model als volgt uit:

The challenge for us in the future is to keep driving airfares down. I have this vision that in the next five to ten years the airfares on Ryanair will be free, in which case the flights will be full, and we will be making our money out sharing the airport revenues; of all the people who will be running through airports, and getting a share of the shopping and the retail revenues at airports.

Unauthorized printing without direct consent from Michael Kelley / mpkelley.com is prohibited.

Het verdienmodel

Door het gratis maken van de vluchten, denkt hij logischerwijs meer traffic te genereren op de vliegvelden en zo een stabiele omzet te behalen. Het idee is om dit op vliegvelden te doen die ervoor openstaan om hun shopping area’s te delen met Ryanair. Hij zegt dat grote vliegvelden als Heathrow hier niet voor open zullen staan. Daarom zullen zij een samenwerking aan willen gaan met de kleinere vliegvelden, die opzoek zijn naar groeimogelijkheden.

Doordat passagiers op een vliegveld relatief veel geld uitgeven aan eten en drinken, maar ook aan kleding, gadgets en accessoires zal Ryanair voldoende winstgevend blijven. Dit klinkt als een win-win situatie voor zowel de maatschappij als voor ons. Of je nou liever alleen een reis maakt, met vrienden of met je reislustige vriendin, gratis vliegen is altijd fijn.