1. Luister naar haar en bekijk dingen vanuit haar perspectief

De grootste frustratie van jouw vriendin komt waarschijnlijk voort uit het feit dat zij zich niet begrepen voelt. Daarom is het van het grootste belang dat je naar je vriendin luistert en haar uit laat praten als je ruzie met haar hebt. Het is verstandig om niet meteen jouw kant van het verhaal aan de kaak te stellen, maar de dingen eens vanuit haar perspectief probeert te bekijken. Natuurlijk is jouw standpunt net zo belangrijk, maar probeer duidelijk te maken dat je begrijpt wat zij bedoelt en ga er niet altijd meteen tegen in.

2. Laat haar stoom afblazen en respecteer haar emoties

Emoties kunnen in een ruzie soms behoorlijk oplopen. Daarom is het van belang dat je jouw vriendin de ruimte geeft om stoom af te blazen en haar emoties hierin te respecteren. Houd het hoofd koel en realiseer je dat boosheid een irrationeel gegeven is. Je doet er dan ook verstandig aan om haar niet alles aan te rekenen wat ze in boosheid tegen je zegt. Soms is het zelfs beter om even helemaal je mond te houden en de frustraties naar buiten te laten komen. Als je vriendin is afgekoeld, kun je samen op het conflict reflecteren en zoeken naar een oplossing.

ruzie met je vriendin tips sorry zeggen

3. Biedt oprecht excuses als dat nodig is

Waar twee vechten, hebben twee schuld. Excuses zijn tijdens een ruzie dus altijd op zijn plaats, maar kunnen ook knap lastig uit te spreken zijn. Toch doe je er goed aan je oprechte excuses te maken als dat nodig is. Het is daarbij belangrijk dat je dit niet alleen doet omdat het moet, maar dat je laat zien dat je het echt meent. Probeer je eigen fouten niet af te zwakken of de schuld bij haar te leggen. Maak oogcontact en probeer eventuele vragen van haar direct te beantwoorden.

4. Probeer haar altijd aan het lachen te maken

Lachen is gezond, en kan in sommige situaties echt van levensbelang zijn. Binnen een relatie is het daarom belangrijk om elkaar aan het lachen te maken. Als de emoties weer gezakt zijn is het dus een slimme zet om je vriendin aan het lachen of blozen te krijgen. Maak bijvoorbeeld een grapje over de onzinnige aard van jullie ruzie en probeer haar eraan te herinneren dat jullie een goede relatie hebben. Mocht ze daar niet van opvrolijken, laat het dan gaan er drijf het vooral niet op de spits.

ruzie met vriendin hoe oplossen als ze boos op me is

5. Geef haar een knuffel

Vuur bestrijd je niet met vuur. Daarom is het verstandiger om je vriendin wat liefde te geven, bijvoorbeeld in de vorm van een knuffel. Fysiek contact is vaak dé oplossing om dingen achter je te laten en het is wetenschappelijk bewezen dat dit conflicten helpt op te lossen. Vraag daarom op het juiste moment of je haar een knuffel mag geven en pak haar even stevig vast. Opnieuw is het wel van belang dat je dit niet forceert: als je vriendin hier geen behoefte aan heeft, moet je haar hiertoe niet dwingen.

 

Benieuwd hoe je een ruzie met je vriendin volledig voorkomt? Bekijk dan de meest voorkomende oorzaken van ruzies in een relatie.