Macht

Onder het paraplu begrip ‘SM’ vallen vele fetisjen en verschillende type seks. De één vindt het te gek om geblinddoekt te worden, de ander krijgt liever een hondenriem om z’n nek. Het genot wat men ervaart uit ruige sex vloeit voort uit ofwel extreme controle of juist het ontbreken daarvan. We zijn geboren met een passieve of een agressie voorkeur. Hierin dient balans te zijn. Kortweg: de baas in de vergaderzaal vindt het fijn om gedomineerd te worden en de secretaresse die overdag raadzaam volgt heeft in bed het liefst de touwtjes strak in handen. Angstige mensen nijgen naar de onderdanige rol in bed te zijn omdat ze zich dan geen zorgen hoeven te maken over verkeerde of goede beslissingen.

spanking-7 (1)

Intimiteit

Er wordt gesuggereerd dat mensen die van SM houden zijn ‘beschadigd’ of getraumatiseerd zijn. Waar dit in sommige gevallen wel zo zou zijn, is het in merendeel van de gevallen juist het omgekeerde! Een in 2013 uitgevoerde, Nederlandse studie toonde aan dat SM-fans veelal extrovert, opener naar nieuwe ervaringen (logisch), minder neurotisch en minder gevoelig naar afwijzingen waren dan de gevoelige minaar. Een andere studie suggereerde dat stelletjes die aan bondage deden een hoger level van vertrouwen creëerden.

Diversiteit

De natuur houdt van diversiteit en de maatschappij verafschuwt het juist. Er zijn zoveel manier waarop mensen pleziert kunnen worden. “We hebben allemaal onze eigen unieke, erotische vingerafdrukken”aldus Nan Wise, seksuoloog en neurowetenschapper die de hersenen bestudeert tijdens orgasmes. Zelfs de beste seks kan veranderen in een routine oefening waarbij de hersenen vooraf exact weten wat er gaat gebeuren. Het gaat allemaal om onverwachtste stimulans. Daarom pak jij je vriendin de volgende keer stevig vast, spank je haar billen en trek je aan haar haren.