Herkenbaar. Arriverend in een fantastisch land, met lekker weer en zoveel moois te ontdekken plof je neer op bed van je hotelkamer. Overdag denk je alleen maar aan slapen en kun je je ogen amper open houden en ’s nachts loop je uren te turen naar het plafond. Je hebt een jetlag. Je lichaam is niet gewend aan de tijdzone waarin je je op dit moment bevindt. En nu? Of wat had ik vooraf kunnen doen? Volg deze 7 tips en stap fluitend het vliegtuig uit en geniet van je vakantie of wees productief op een zakenreis:

man man jetlag

1. Pas je slaappatroon vooraf al aan

Mocht je de mogelijkheid hebben, pas dan je ritme vooraf al aan. Schuif je dagelijkse routine naar voren of naar achteren zodat je alvast in het ritme van de desbetreffende tijdzone komt. Echter heeft een verandering van je ritme tijd nodig en dient dit geleidelijk te gebeuren. Wel helpt het als je alvast enkele stappen maak. Begin met het eten van maaltijden dichter bij de tijd op de bestemming. Dit is geen wonderoplossing, maar het zorgt er zeker voor dat je een voorsprong hebt op je jetlag.

2. Neem rust, ook al kun je niet slapen

Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. neem oordoppen en een oogmasker mee wanneer je weet dat je moeilijk slaapt in een vliegtuig. Kun je echt niet slapen? Rust dan zoveel mogelijk met je ogen dicht. Door te ontspannen verminder je stress, waardoor je uitgeruster het vliegtuig uit zult stappen.

man man vliegen

3. Eet gezond en drink genoeg water

Te weinig drinken verergeren de symptomen van een jetlag. Drink daarom voldoende water voor, tijdens en na je vlucht. Vermijd alcohol en caffeine. Dranken als deze drogen je uit en verminderen je slaapkwaliteit. Door ongezond, vet en veel te eten vlak voordat je gaat slapen, heeft ook een negatieve impact op je slaapkwaliteit. Vermijd ongezond vliegveld voedsel en ga voor een lichte maaltijd.

4. Lees in plaats van TV te kijken

Het is heel verleidelijk om eindeloos naar het kleine vliegtuig beeldscherm te staren en 4 animatiefilms te kijken. Echter zul je hierna moeilijk in slaap kunnen komen. Het welbekende blauwe licht waar menig artikel op het wereldwijde web aan wordt geweid komt natuurlijk ook voor in de kleine vliegtuigbeeldschermen. Neem daarom een goed boek mee. Ga lekker lezen tot je oogleden zwaar worden en je gaat slapen

Man relaxing while reading a book in airplane.

5. Zet je horloge vast vooruit

Een mentaal trucje. Door de tijd van je horloge vast op de tijdzonde van je bestemming te zetten houdt je je hersenen en je biologische klok voor de gek. Deze gaat namelijk al wennen aan de desbetreffende tijd. Moet je alleen wel enkel de tijd op je horloge bekijken en niet op je smartphone.

6. Reguleer de hoeveelheid licht

Door de hoeveelheid licht te reguleren die blootgesteld wordt aan je lichaam kun je je slaap-ritme een reboot geven. Wanneer het in je nieuwe tijdzone ‘overdag’ is, is het van essentieel belang dat je een goede hoeveelheid zonlicht in je opneemt en niet als een kluizenaar op de hotelkamer gaat zitten omdat je moe bent.

7. Plan de derde dag

Dag één en twee van je reis zul je mogelijk een beetje moe zijn van de reis, maar nog niet de echte jetlag ervaren. Deze komt op de derde dag. Dan zul je ervaren hoe futloos en uitgeput je bent van de jetlag. Dit is ook het moment om niet in te kakken. Organiseer een dag vol activiteiten zodat jij de gehele dag druk in de weer bent. Hierdoor zul je door je jetlag heen gaan en is deze zo over.