1. Koop alleen producten die je nodig hebt

Als je boodschappen doet, koop je vaak ook producten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Probeer daarom zo min mogelijk luxeproducten zoals frisdrank, snoep en chips te kopen. Dit geldt ook voor impulsieve aankopen. Denk daarom van tevoren altijd na of je het echt nodig hebt. Ook helpt het om ongezonde gewoontes kwijt te raken. Als je één pakje sigaretten per dag rookt, ben je na een maand al zo’n €200,- kwijt en alcohol is ook niet echt goedkoop.

2. Ga naar de markt

Hoewel eten bestellen lekker makkelijk is, kost het je onnodig veel geld. Als je in plaats hiervan naar de markt gaat om groente en fruit te halen, bespaar je weer heel wat geld. Het is hier namelijk een stuk goedkoper, vooral aan het einde van de dag als de flinke kortingen tevoorschijn komen. Koop groot in en maak grote porties die je kan invriezen en later alleen maar hoeft op te warmen. Zo hoef je alsnog niet veel te doen en heb je voor minder geld een lekkere maaltijd.

geld besparen goedkoop leven

3. Bespaar energie

Er zijn veel eenvoudige manieren om energie te besparen. Begin met het uit doen van het licht in ruimtes waar je niet bent. Daarnaast kan je ook de verwarming uit doen in kamers waar je bijna nooit komt en de wasmachine alleen gebruiken als die helemaal vol zit. Er zijn namelijk nog genoeg andere manieren om jouw huis goedkoop warm te krijgen en energie te besparen.

4. Vervang oude apparaten

Hoewel dit op het moment zelf veel geld kost, is het op den duur goedkoper om bijvoorbeeld je koelkast of wasmachine te vervangen. Apparaten met het label A+++ verbruiken namelijk een stuk minder energie dan apparaten met bijvoorbeeld het label C. Het verschil in energiekosten is ongeveer 50 euro per jaar. Ook zijn ze vaak beter verzekerd en kun je gratis een nieuw apparaat krijgen als er iets kapot gaat.

5. Haal gratis spullen op

Op sommige sites kun je soms prachtige meubelstukken ophalen bij mensen die gaan verhuizen en deze spullen niet meer willen. Zo kun je af en toe hele tuinsets, bedden, kasten en bankstellen krijgen. Let wel op dat je snel moet zijn aangezien je niet de enige bent die geïnteresseerd is. En omdat het gratis is, gaat het niet naar de hoogste bieder maar naar de eerste die belt.

6. Word een doe-het-zelver

Door zelf dingen te leren maken, kun je erg veel geld besparen. Zo zou je zelf kastjes kunnen timmeren en schilderen. Natuurlijk zijn er genoeg dingen die je wel moet kopen, maar er zijn ook verschillende producten die je zelf kunt maken voor een lagere prijs.

hoe leven met weinig geld rondkomen

7. Heb jij recht op toeslag?

Als er recent iets is veranderd aan je inkomen, heb je wellicht recht op verschillende toeslagen. Zo zou het kunnen zijn dat je ineens huurtoeslag, zorgtoeslag of kindertoeslag kan krijgen. Zorg er wel voor dat je hier goed naar kijkt voordat je het aanvraagt.

8. Sluit abonnementen af die je niet gebruikt

Ben je lid van een sportschool, maar ga je eigenlijk nooit? Zeg dan je abonnement op. Dit geldt ook voor een lidmaatschap op tijdschriften, de loterij, goede doelen, streamingdiensten en muziekdiensten. Kijk ook goed naar je televisie- en internetabonnement. Heb je een duur pakket met onnodig veel opties? Pas je abonnement dan aan zodat je alleen betaalt voor de opties waar jij gebruik van maakt.

9. Controleer je verzekeringen

Als je een doorlopende reisverzekering hebt terwijl je nooit op vakantie gaat, loopt er steeds meer geld weg. Alles wat je niet gebruikt en niet nodig hebt, kan je op stopzetten. Op deze manier houd je toch weer een handje vol geld over.

10. Verhuis naar een goedkopere buurt

De laatste tip is vrij ingrijpend, maar kan er toch voor zorgen dat jij maandelijks meer geld overhoudt. Als je namelijk in een van de duurste steden van Nederland woont, ben je veel kwijt aan je huur. Kijk daarom of je een goedkoper huis kan vinden zodat je hier minder geld aan kwijt bent. Let er wel op dat je nog naar je werk moet reizen. Wanneer je ver weg van je werk gaat wonen, zullen je reiskosten toenemen. Denk daarom goed na voordat je dit soort keuzes maakt.