Wijnvlekken verwijderen uit je kleren

De beste manier om een wijnvlek te verwijderen is door zo snel mogelijk het oppervlak te deppen met een vochtige doek. Zorg er voor dat je een doek besprenkelt met warm of lauw water en dep de plek voorzichtig. Hierdoor wordt de schade aanzienlijk beperkt en wordt de vlek minder zichtbaar. In veel gevallen is het echter niet voldoende en zul je gebruik moeten maken van onderstaande tips.

 

1. Een oude krant en keukenzout

Zit de wijnvlek in je tafelkleed of kledingstuk, ga dan als volgt te werk. Leg als eerste een oude krant onder het stuk op de plek waar de wijn is gemorst. Strooi een goede hoeveelheid zout op de vlek. Dit zorgt ervoor dat de wijn wordt geabsorbeerd en het grootste gedeelte al verdwijnt. Met het wassen verdwijnt vervolgens de rest van de vlek.

2. Jenever als hulpmiddel

Jenever kun je natuurlijk gewoon drinken, maar het is ook een perfect hulpmiddel bij het verwijderen van vlekken. Sprenkel de jenever op de vlek en je ziet het voor je ogen verdwijnen. Lukt het de eerste keer niet helemaal, herhaal dan het hele proces.

wijnvlekken verwijderen

3. Wijnvlekken verwijderen met bruisend water

Heb je geen jenever in huis en is de slijterij gesloten, probeer het dan met bruisend (bron)water. Het water giet je op de vlek en dit laat je even rusten. Grote kans dat de vlek de volgende dag helemaal is verwijderd. Dit werkt overigens ook goed op tapijt. Een klein wasje erna en je gaat zien dat de vlek is verdwenen.

4. Reinigen met witte wijn

Het klinkt gek, maar een vlek door rode wijn kun je prima behandelen met witte wijn. In principe verdun je daardoor de rode wijn waardoor het minder zichtbaar wordt. Pas er wel voor op dat je niet teveel witte wijn gebruikt, de suiker in de wijn is niet echt goed voor je textiel. En ohja, het is redelijk zonde van je lekkere glaasje.

hoelang rode of witte wijn goed na openen

5. Vlekken verwijderen met bier

Heb je echt niks in huis behalve bier, dan kun je het hier ook mee proberen. Dit is overigens enkel aan te raden op kleding omdat je het daarna toch in de was doet. Het wordt pas een probleem als de vlek in je tapijt zit: bier zorgt namelijk voor een nieuwe vlek.

6. Lekker ouderwets: met azijn

Ben je echt door alle opties heen, pak dan gewoon een fles azijn. Je zult het al raden: door het zuur in de azijn wordt de wijnvlek opgelost. Dit werkt overigens alleen bij rode wijn op een lichte kleur textiel. Gebruik niet teveel azijn, het is namelijk vrij agressief waardoor je het textiel alsnog kan beschadigen.