Roadtrip Zuid-Amerika; Ruta 40

De Ruta 40 is de weg die jou van het noorden naar het zuiden van Argentinië brengt. Een weg van 4.500 kilometer lang gaat jou de trip van je leven bezorgen. Onverharde wegen en asfalt zorgen ervoor dat de echte avonturiers onder ons een onvergetelijke vakantie bezorgen. Je start in het noorden bij La Quiaca en rijdt door naar het zuiden Punta Loyala, of andersom natuurlijk. Tijdens deze route rij je dwars door de natuur. Van besneeuwde bergtoppen tot wijn drinkende Gaucho cowboys, werkelijk alles maak je mee hier. Roadtrip Zuid-Amerika Ruta 40, wij brengen jullie langs alle mooie plekjes.

La Quiaca, het begin

De roadtrip Zuid-Amerika start je in La Quiaca. Een volle tank en een koelbox vol met drankjes en hapjes is het tijd om naar Tilcara te rijden. Dit gebied kenmerkt zich door de witgewassen huizen en wordt omsingeld door de Quebrada de Humahuaca, een gebied van kloven, rivieren en bergen met verschillende kleuren.

Roadtrip Zuid-Amerika

Vanuit dit punt vervolg jij je reis naar het hoogste punt in Argentinië, de Abra de Acay. Middels een rits aan haarspeldbochten, die de natte droom zijn voor menig autoliefhebber, rij jij naar de top van de berg. Op een hoogte van 4.895 meter kan jij genieten van het mooiste uitzicht. Eenmaal genoten van dit uitzicht is het tijd om jezelf naar het volgende punt te vervoeren en een bezoek te brengen aan Salta.

Salta, La Rioja & Mendoza

Salta staat bekend om zijn koloniale verleden. Je gaat hier dan ook de nodige geschiedenis tegenkomen. Met authentieke kerken, kathedralen en een rits aan musea, ademt deze stad geschiedenis. Door de rijke geschiedenis die tot ruim 10.000 jaar teruggaat zal jij vol verbazing deze stad verlaten. Na een geschiedenisles in deze stad is het tijd om wat van die heerlijk Argentijnse wijnen te proeven in Cafayate. Ga voor de befaamde Malbec, die al jouw zintuigen gaat laten tintelen. Maar laat ook zeker de andere wijnen niet aan je voorbijgaan.

Na een nachtje slapen en een flinke kater is het weer tijd om je reis een vervolg te geven. Tijd om met je uitgedroogde mond de prachtige zoutvlakte van de Salinas Grandes te bezoeken. Dit is de tweede grootste zoutvlakte ter wereld en beslaat een oppervlakte van 6.000 vierkante kilometer, zeker de moeite waard om even bij stil te staan.

Roadtrip Zuid-Amerika

Het is tijd om je te wanen in de mooiste natuurparken in de provincie La Rioja. Een bezoekje aan het Talampaya National Park mag dan niet ontbreken. Ruim 215.000 hectare groot aan verbluffende natuur, zoals het prachtig rode gebergte. Het park mag ze dan ook met trots onder het UNESCO-werelderfgoed scharen. Na al dit natuurgeweld is het tijd om weer van de heerlijke wijn te genieten. Dit keer in Menodza, de meest bekende wijnstreek uit Argentinië. Jij omgeeft jezelf met de lekkerste wijnen en is het tijd om te genieten. Zeker in de avonduren, dan barst het feest hier pas echt los. De tango dansen op de pleinen, restaurants en cafés die de stad overnemen, jij waant je in een echt feestparadijs.

Bariloche & Cuevas de las Manos

Vanuit de prachtige wijnstreek Mendoza waan jij je naar Bariloche, wat ook wel het Argentijnse Beieren wordt genoemd. Deze stad ligt in het Parque Nacional Nahuel Huapi, aan het Nahuel Huapi-meer. De Zwitserse architectuur verraadt dan ook gelijk wie de grondleggers waren van het stadje. Even heerlijk ontspannen tijdens een boottochtje over het meer, terwijl jij luistert naar het gebrom van de vulkaan Monte Tronador. Geweldig!

Roadtrip Zuid-Amerika

Dan nader je toch echt het laatste stuk van de reis. Nog een stop maken bij de Cuevas de las Manos, een grottenstelsel waar nog oude rotstekeningen van de voorouders van de indianen te vinden zijn. Die tekeningen zijn zo’n 10.000 jaar oud en zoiets ga je dan ook niet snel meer zien. Na dit bewonderingswaardige plaatje aanschouwd te hebben, beweeg jij je voort naar El Chalten. Dit wordt dan ook de wandelhoofdstad van Argentinië genoemd. Op de grens met Chili wandel jij door het authentieke Patagonië. Puntige bergtoppen, slingerende beekjes, natuurlijke valleien en diepblauwe gletsjermeren, is dit een mooie plek om heerlijk ontspannen door heen te wandelen. Vanuit hier rij jij het laatste stukje van de Ruta 40 door de Patagonische steppe. Om uiteindelijk te eindigen in Río Gallegos aan de Atlantische oostkust. En hier praat jij nog dagen na over deze epische trip.

Auto huren

Om deze roadtrip werkelijkheid te kunnen maken, dien je natuurlijk wel een auto te huren. Hierbij wil je zo min mogelijk om hoeven te kijken naar de prijs en andere randazaken. Met de all-in huurauto’s van Sunny Cars hoef jij je nergens meer druk om te maken. De huurauto is standaard optimaal verzekerd, dus ook tegen schade aan glas-banden-bodem-dak en diefstal. Mocht er toch iets mis gaan, dan is er alsnog geen reden voor paniek. In de meeste gevallen wordt het eigen risico gewoon terugbetaald. Als kers op de taart: bijbetalen voor extra kilometers en oneerlijke tankregelingen is niet nodig. Voor verdere info kan jij de website van Sunny Cars checken.