Yucatán is ongelofelijk divers

Yucatán bevindt zich tussen de Golf van Mexico, de Straat van Yucatán en de Caribische Zee. Onder toeristen is dit gebied een populaire bestemming, al houden veel reizigers het bij het toeristische Cancún. Het gebied heeft echter meer te bieden dan de vele witte stranden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel overblijfselen van de Maya beschaving in Yucatán, prachtige ongerepte natuurgebieden en interessante steden. Redenen genoeg dus om een roadtrip door Mexico / Yucatán te ondernemen.

Cancún

Cancún

Begin je reis bij Cancún. Ook al is dit erg toeristisch, dat is niet zonder reden. De mooiste stranden van Yucatán bevinden zich namelijk hier. De Playa Delfines en Playa Norte zijn allebei grote aanraders.

Rijd hierna in noordelijke richting. Hier kan je onder andere stoppen bij het Yum Balam Nature Reserve. Dit is een groot natuurreservaat, waar junglekatten en walvishaaien te bezichtigen zijn. Ook kan je een pitstop maken bij de roze meren van Las Coloradas.

cenote

Een duik in een cenote

Vervolgens reis je meer binnenlands. Het is zeker een aanrader om een duik te nemen in één van de cenotes. Dit zijn bovengrondse poelen. In Yucután komen ze ruim voor: er zijn er 3000, waarvan maar ongeveer de helft bestudeerd en geregistreerd zijn.

Yucatan

Mérida

Nu is het tijd voor de hoofdstad. Mérida stond vroeger bekend als het Parijs van Amerika. De stad heeft nog steeds restanten van veel rijkdom en bezit veel architectuur en prachtige gebouwen. Elke vrijdagavond wordt op straat het oude Meso-Amerikaanse balspel nagespeeld. Dit oude spel werd vroeger door alle Azteken en Maya’s gespeeld. Bij het spel mag je een zware bal niet aanraken met je armen en benen (maar alleen met je bovenlijf en heupen) en moet je zo proberen om punten te scoren.

 

Yucatan

De laatste haltes

Rij hiernna naar Celestún, waar je grote hoeveelheden flamingo’s in het wild kan spotten, en dan naar de pastelkleurige straten van Campeche. Het stadje Bacalar is hierna aan de beurt. Het grote meer dat zich hier bevindt wordt het zevenkleurige meer genoemd. Verder zijn hier veel activiteiten te ondernemen, zoals het bezoeken van een piratenmuseum of het gebruik te maken van een zipline.

Als laatste halte ga je naar Tulum. Dit dorpje was vroeger erg rustig, maar is nu ingesteld op backpackers en voornamelijk reizigers met auto’s. Hier zijn veel dingen te doen, waaronder het bestuderen van oude ruïnes.

 

Roadtrip door Mexico, de route:


Mocht je wel een roadtrip maken, maar staat Mexico niet bovenaan jouw lijstje? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een roadtrip door de westkust van Amerika.