Wie is Zhong Shanshan?

Zhong Shanshan is niet het zoontje van een rijke vader en komt duidelijk niet uit een miljonairsfamilie. Hij is het perfecte voorbeeld van een miljardair die met niets is begonnen. Op z’n twaalfde stopte Zhong met school zodat hij z’n familie kon onderhouden. Om niet in de schulden te komen deed hij er alles aan om wat extra geld te verdienen. Uiteindelijk wist hij z’n eerste duiten te verdienen als metselaar.

De man die ooit zelfs tot rijkste persoon van Azië werd bestempeld, begon z’n carrière als ongeschoolde metselaar en klusjesman. Deze werksituatie hield maar liefst tien jaar lang stand en Zhong wist hierdoor de eindjes aan elkaar te knopen. Vervolgens vond Zhong Shanshan dat het tijd was voor een carrièreswitch. Hij kwam terecht bij Zhejiang Radio & TV University waar hij zich liet omscholen tot nieuwsverslaggever. In China geldt echter geen volledige persvrijheid waardoor het beroep als nieuwsverslaggever niet het meest gemakkelijke is om te beoefenen. Desondanks verdiende Zhong Shanshan met z’n nieuwe baantje meer dan in z’n carrière als metselaar.

Zijn eerste eigen bedrijf maakte hem ‘De Waterkoning’

Met die extra centen werd het voor Shanshan mogelijk om na te gaan denken over een eigen bedrijf. Anno 1966 richtte hij z’n eerste eigen bedrijf op: Nongfu Spring, een producent van flesjes water. Nongfu Spring groeide erg gestaag en werd zelfs de grootste aanbieder van heel China. Ook werd hij in die periode voorzitter van farma-gigant Beijing Wantai Biological. Uiteindelijk kreeg Shanshan zelfs de bijnaam ‘De Waterkoning’. Op de BBI in China staat Zhong stipt op nummer 1. Hij stond zelfs op de 20e plaats op de ranking van de 500 rijkste mensen ter wereld. Deze positie wist de Chinees te bemachtigen dankzij z’n vermogen van circa 60 miljard euro! Met zo’n adembenemend vermogen is Zhong Shanshan niet eens de rijkste man van Azië destijds. Op plek 12 stond namelijk Mukesh Ambani met een vermogen van bijna 80 miljard euro. Ambani is met dat vermogen de allerrijkste man van India.

Gouden jaren

De coronajaren gaven het vermogen van Zhong Shanshan een absolute boost. Van een toename in vermogen gedurende de coronajaren kunnen de meeste ondernemers echter niet spreken. Toch waren deze jaren goud waard voor de Chinees. Zhong zag in die jaren z’n vermogen met tientallen miljoenen toenemen. Met het bedrijf Wantai Biological Pharmacy naar de beurs en wist hier een flinke slag uit te slaan. Het bedrijf werkte namelijk mee aan de ontwikkeling van het vaccin. Het inzicht van Zhong loonde flink, want het bedrijf WBP ging in waarde maar liefst 2000% over de kop!

Van metselaar naar miljardair

Nadat Zhong Shanshan z’n succes op de beurs beproefde met WBP wilde hij ook het bedrijf Nongfu Spring laten groeien. Hij bracht het waterbedrijf naar de beurs en zag z’n immense wederom flink toenemen. De concurrent Jack Ma werd daardoor makkelijk gepasseerd en hierdoor werd Zhong de rijkste man van China. De aandelen van Nongfu Spring ondergingen een toename van maar liefst 155%. Het eerste bedrijf van Shanshan, dat hij oprichtte met z’n metselaar-centen, werd daardoor officieel een miljardenbedrijf. Zo verander je van metselaar in een selfmade multimiljardair.