De commercialisering van de Formule 1

In de afgelopen decennia is de Formule 1 op allerlei mogelijke wijzen geëvolueerd. Niet alleen qua veiligheid, zoals de komst van de HALO – de stang rondom de cockpit, maar ook als het gaat om commercie. Dat is te danken aan één man: Bernie Ecclestone, de voormalig eigenaar, maar vooral de grote man achter de commerciële opmars van de Formule 1. Hij zag de sport als een groot reclamebord en wist zo een imperium op te bouwen én uit te groeien tot een van de invloedrijkste sportbazen van de afgelopen decennia. Hij verkocht de commerciële rechten van de Formule 1 uiteindelijk aan Liberty Media, een Amerikaans massamediabedrijf. Met die overname was naar verluidt een overname van $ 7,4 miljard gemoeid.

 

De overname van Liberty Media zorgde ervoor dat de populariteit van Formule 1 op de televisie terugviel, ze verloren ruim 200 miljoen kijkers. Liberty Media zou de sport compleet willen veranderen, terwijl het bij Ecclestone alleen maar draaide om televisierechten en het verkopen van de Formule 1-races. Inmiddels lijkt de weg die Liberty Media ingeslagen is zijn vruchten af te werpen. Zes jaar na dato is de sport gezonder dan ooit, inclusief een toekomstbestendig plan. De Amerikaanse mediagigant zou zelfs overwegen om de F1 weer te verkopen. Hedendaags is de F1 zo’n $ 17,1 miljard waard.

Michael Schumacher is de rijkste F1-coureur ooit

Duizelingwekkende cijfers, en daar hebben de coureurs ook behoorlijk wat bij in de melk te brokkelen. Maar degene die de kroon spant is Michael Schumacher, zevenvoudig F1-wereldkampioen. In zijn actieve carrière verdiende Schumacher richting de € 500 miljoen bij Ferrari, € 100 miljoen bij Mercedes en middels alle sponsoren in zijn grote carrière nog eens € 200 miljoen. Daarmee staat het geschatte vermogen van Michael Schumacher op ruim € 800 miljoen. Indrukwekkend, zeker gezien de toestand van Schumacher. De Duitser heeft ernstige hersenschade, wat hij opliep na een skiongeluk in 2013.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sebastian Vettel (@sebastianvettel)

Overigens mag Max Verstappen zich ook rekenen tot één van de rijkste Formule 1-coureurs in 2023. Met een geschat vermogen van € 192 miljoen bezet hij de vijfde plaats. Naast Schumacher moet hij ook nog Kimi Räikkönen, Fernando Alonso en Lewis Hamilton voor zich dulden.