Releasedatum

Alhoewel er nog niks officieel is bevestigd, is het wel mogelijk een nauwkeurige schatting te maken. Tussen de releasedate van de vorige versies zat elke keer 5-7 jaar, waarbij de laatste release de Playstation 4 was in 2013. In combinatie met de uitspraak een tijd geleden van Playstation CEO John Kodera, die stelt dat de release nog zeker een aantal jaar gaat duren, zijn de speculaties van een vroege release in 2019 dus uitgesloten. Wel laat een snel rekensommetje ons weten dat we ergens in de regionen van eind 2020/begin 2021 de nieuwste en wellicht laatste versie van de console mogen verwachten.

Playstation 5 MAN MAN`

Bestel de SONY PlayStation 5 Disk Edition hier

Bestel de SONY PlayStation 5 Digital Edition hier

Wat te verwachten?

“Elk voordeel heeft zijn nadeel”. Want alhoewel we nog even moeten wachten betekent dit wel dat Sony nog erg veel tijd en aandacht zal besteden om voor een optimale game-ervaring te zorgen. Een van de dingen waar iedereen erg blij van zal worden is het onlangs verkregen patent op Backward Compatibility. Klinkt heel fancy, maar dat valt best mee. Dit betekent dat je oude games van de PS4 ook op de nieuwe console kan spelen. Waar het de Playstation 4 nog ontbrak aan deze functie, kun je straks op de Playstation 5 dus wel al je favoriete oude games hoogstwaarschijnlijk gewoon blijven spelen.

Daarnaast zal de focus op online diensten alleen maar groeien. De focus op hardware is al flink aan het dalen met diensten als Playstation Plus en de Playstation Store. Gamen en het netwerk is vrijwel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze band zal in de toekomst alleen maar versterkt worden. Vandaar ook de speculaties omtrent ‘de laatste versie van de console’. Met een online server waar alles te vinden is, valt de essentie van de console weg. Waar en wanneer op elk beeldscherm spelen lijkt een droom voor de toekomst, maar is wellicht dichterbij dan we denken. Innovatie is tenslotte Key bij het ontwikkelen van dit soort producten.

Playstation 5 MAN MAN

Playstation zal ook de afstand tussen pc en console willen verkleinen. Resolutie, snelheid en optimale game ervaring zijn elk beter op de pc. Met de Playstation 4 pro die al over 4K HDR resolutie beschikt en weinig moeite met virtual reality heeft, zullen flinke processor upgrades vrijwel essentieel zijn om het verschil te verkleinen.

Toekomst

Geen stress dus voor de huidige Playstation 4 liefhebbers, jullie hebben nog voldoende tijd om optimaal te genieten. Sony heeft bovendien in het verleden al bewezen tijdens het creëren van een nieuwe console nog steeds volle bak bezig te zijn met ook nieuwe verbeteringen aan de huidige console.

Playstation 5 MAN MAN

Kodera heeft al aangegeven de focus meer te leggen op het samenbrengen van netwerk en console. Aangezien een eventuele (maar niet te verwachten) Playstation 6 op basis van dezelfde rekensommetjes pas medio 2030 zou verschijnen, is het nog maar de vraag of de console tegen die tijd nog wel nodig is. Dit is natuurlijk volledige speculatie, maar zeker niet volledig uit te sluiten. Geniet tot die tijd nog maar even van al het moois dat de Playstation 4 te bieden heeft. We houden jullie op de hoogte!