Relatieproblemen na de geboorte van jullie kindje

Misschien is jouw vriendin op dit moment hoog zwanger, of zijn jullie net kersverse ouders. Het kan ook zijn dat jij en je vriendin alleen nadenken over het idee om in de toekomst een kind te nemen. Hoe het ook zit: het is goed om een beeld te krijgen van de relatieproblemen na de geboorte van jullie kind(eren).

Juist door jullie er bewust van te zijn, kunnen jullie in situaties waarin de relatieproblemen na de geboorte zich voordoen, op de juiste manier handelen. Onthoud: communicatie is het belangrijkste! En lieve gebaren naar elkaar (en de baby) toe mag je ook niet vergeten.

1. Jullie zijn geen team

Tuurlijk, jullie houden van elkaar en voorafgaande aan jullie kind hebben jullie waarschijnlijk jarenlang mooie dingen ondernomen. Met andere woorden: jullie hebben niet voor niets gekozen om samen een kind te krijgen. Eén van de relatieproblemen na de geboorte van een baby is echter dat jullie nog meer een team moeten zijn. Er zal veel op jullie afkomen in deze tijd. Het is dus belangrijk om van elkaar op aan te kunnen en te blijven communiceren met elkaar.

2. Er vanuit gaan dat jullie leven niet veel zal veranderen

(Nieuwe) ouders zullen weten dat er heel veel verandert na de geboorte. Relatieproblemen na de geboorte van jullie baby kunnen dus ook komen doordat jullie (of één van jullie) denkt dat het wel mee zal vallen met die veranderingen. Je sociale leven zal je écht even op een lager pitje moeten zetten en er zijn nou eenmaal veel dingen die niet langer meer de prioriteit krijgen. Dat moeten jullie allebei inzien.

relatieproblemen na de geboorte

3. Te veel hooi op jullie vork nemen

Misschien voel jij je zo verantwoordelijk over jullie baby dat je hem of haar niet makkelijk uit handen geeft, of misschien voel je dat je iets moet ‘terugdoen’ nadat je vriendin jullie baby zolang heeft gedragen en gebaard. Pas alleen op dat jullie niet teveel zelf doen, maar probeer ook samen voor jullie kind te zorgen. En maak duidelijke afspraken wie welke taak uitvoert. Zo voorkom je dat één van jullie het gevoel heeft teveel te doen (of juist te weinig).

4. Elkaar uit het oog verliezen

Eén van de relatieproblemen die na de geboorte van jullie kind kan voorkomen, is het feit dat jullie simpelweg geen aandacht meer hebben voor elkaar. Of dit nou gaat over seks, dates, of gewoon even een klein momentje waarin jullie je waardering naar elkaar uitspreken: die aspecten zijn belangrijk voor een liefdesrelatie! De hulp in vragen van vrienden en familie kan ervoor zorgen dat jullie niet oververmoeid raken en (al is het een paar uurtjes) elkaar weer terugvinden.

5.  Wisselende ideeën hebben over de opvoeding

Nu jullie kind er is, lopen jullie opeens tegen veel dingen aan waar jullie van tevoren nog helemaal niet over hebben nagedacht. Dat kan ervoor zorgen dat jullie opeens niet meer dezelfde ‘taal’ spreken en argumenten krijgen over wat jullie wel of niet geschikt vinden voor jullie kind. Probeer naar elkaar te luisteren, samen tot een beslissing te komen en eventueel de hulp van experts in te schakelen.

Nu je deze problemen weet, weet je ook wat je er het beste aan kan doen. Maar wist je ook dat vaders gemiddeld 8.5 kilo aankomen in het eerste jaar vaderschap?