Wanneer we aan Mexico denken, denken we aan tortilla’s, guacamole, sombrero’s en tequila. Maar naast deze typische Mexicaanse elementen, waar we heel blij mee zijn dat we ze ook in Nederland hebben, heeft Mexico ons nog veel meer te bieden. De bijzondere architectuur en natuur van Mexico maakt het tot een land waar wij meer over willen ontdekken.

El Castillo

Op een open vlakte op het schiereiland Yucatán vind je de Piramide van Kukulcán, oftewel El Castillo. Als een van de bekendste bouwwerken in Mexico, moet je hier tijdens je reis zijn geweest. Het bijzondere van dit bouwwerk is dat het bovenop een oudere piramide is gebouwd en wel door de Maya’s in de 9e eeuw. Twee keer per jaar valt het licht van de zon zo op de piramide, dat het lijkt alsof er twee slangen langs de trappen af kruipen. Dit verwijst naar de naam van Kukulcán, wat ‘gevederde slang’ betekent. Met de 365 treden duurt het wel even voordat je boven bent, maar het is de enige manier om het gebouw binnen te komen. Binnenin de piramide staat de troon van Kukulcán, iets waarvoor je die 365 treden wel wilt trotseren. Naast deze piramide heeft het schiereiland verschillende redenen om het te bezoeken. Zo heerst er een koloniale sfeer in de hoofdstad Mérida, met gezellige markten en prachtige parken en ook de wereldberoemde Maya-stad Cobá is met haar ruïnes langs de meren Lago Cobá en Lago Macancox een plek om zeker niet over te slaan.

Kukulkan Pyramid

Genieten op Playa del Carmen

Dit traditionele vissersdorp, uitgegroeid tot populaire badplaats is de ultieme plek om te genieten. De combinatie van de Mexicaanse sfeer, de mooiste stranden en de vele bezienswaardigheden maakt deze plek tot een toeristische trekpleister. Dit betekent echter niet dat je het gevoel hebt over de toeristen te struikelen. Voor degene die van witte zandstranden en een azuurblauwe zee houden, is Playa del Carmen een paradijselijke bestemming.

Playa del Carmen

Architectuur en natuur in Guadalajara

De stad Guadalajara geeft je het ultieme Mexicaanse gevoel. Het historisch centrum van de stad is hier zeker onderdeel van. De combinatie van prachtige architectuur en de mooie parken zorgen ervoor dat je niet het gevoel hebt in een grote stad te zijn, ondanks dat het toch een miljoenenstad is. De kathedraal van Guadalajara, het plein Plaza de Armas en het park Jardin del Santuario zijn enkele van de bezienswaardigheden die de stad rijk is.

Cenote Ik-Kil

Deze bijna onwerkelijk mooie, bovengrondse poel beschikt over een van de helderste wateren van de wereld. De Cenote is openbaar toegankelijk en te bereiken via een trap die naar beneden loopt. Eenmaal beneden kun je ervoor kiezen om vanaf de kant te genieten van het prachtige beeld dat voor je te aanschouwen is en de vissen in het heldere water te tellen. Maar je kunt er ook voor kiezen om ertussen te gaan zwemmen. Waag een sprong in het heerlijke water vanaf een van de natuurlijke plateau’s. Een ding is zeker, je zult versteld staan van dit stukje hemel op aarde.

Cenote Ik Kil - Yucatan, Mexico

Arch of Cabo San Lucas

Deze natuurlijke rotsformatie bevindt zich op de grens waar de Pacifische Oceaan en de Golf van Californië elkaar ontmoeten. Wat het extra bijzonder maakt is dat deze rots een vorm van een boog heeft, die grenst aan de wateren. Bovendien is deze plek een populaire hangout voor zeeleeuwen, de kans is dus groot dat je deze dieren hier kunt spotten. Arch of Cabo wordt ook wel ‘Land’s End’ genoemd, omdat het letterlijk op het puntje van Mexico ligt.

Naast deze bezienswaardigheden beschikt Mexico over nog veel meer bekende, en onbekende waanzinnige plekken om te bezoeken. Het land is ontzettend veelzijdig, je kunt hier dus gerust enkele weken voor uit trekken wil je het land écht verkennen. Houd van je de prachtige natuur, maar heb je liever een kleiner oppervlak om te ontdekken? Check dan eens reislust #17: Kefalonia, want de bountystranden zijn dichterbij dan je denkt, waar je ook een vergelijkbare ondergrondse grot vindt als de Cenote Ik-kil.