Natuurlijk, sommige mensen hebben nu eenmaal meer sociaal contact nodig dan anderen. Het verschil zit hem in de redenen dat de een je de hele dag met rust laat en de ander om de paar minuten je aandacht vraagt. Dit zijn waarschijnlijk de redenen.

1 Ze hebben niet helemaal door wat je doet

Denk aan het filmpje met de jongens die aan het basketballen zijn en waarbij wordt gevraagd om bij te houden hoe vaak de bal wordt overgespeeld. In het midden van het filmpje loopt er een aap dwars door de groep heen. Maar doordat je zo gefocust bent op het tellen van het doorspelen van de bal, zul je de aap waarschijnlijk niet eens gezien hebben. Dit onderzoek suggereert dat wanneer iemand eenmaal zijn doel heeft bepaald, het praten tegen jou, ze de stapel papierwerk voor je neus niet eens in de gaten hebben. Probeer verbaal en fysiek te laten blijken dat je een hele stapel werk voor je neus hebt liggen, eventueel met wat humor.

redenen-storen-werk-manman

2 De uitdaging is te laag

Of het werk te moeilijk. Wanneer iemand zijn tijd spendeert aan het storen van collega’s, zou het zo kunnen zijn dat diegene het eigen werk vermijdt omdat het te lastig is. Aan de andere kant, wanneer er voor diegene geen uitdaging in het werk zit, zal diegene zijn/haar taken snel af hebben en dus tijd over aan het einde van de dag. Waarschijnlijk gaan ze er vanuit dat jij net zoveel ‘extra’ tijd hebt als zij. Je kunt dit aanpakken door subtiel te brengen dat je verbaasd bent over de vele vrije tijd van je collega en te vragen naar zijn/haar werkdruk.

3 Ze zijn jaloers

Ze kunnen je nog zo graag mogen, maar het kan zo zijn dat anderen zich bedreigt voelen door jouw kwaliteiten en successen. Met deze 7 tekenen kom jij erachter of je succesvoller bent dan anderen. Door je continu af te leiden proberen ze om je zo weer op hetzelfde niveau te krijgen. Laat blijken wanneer je voor een uitdaging staat, maar geef ook aan wanneer een collega iets goeds heeft gedaan. Zo laat je blijken dat je waardering hebt voor elkaar, dat jullie gelijk staan en dat jaloezie nergens voor nodig is.

Natuurlijk zijn er nog tal van redenen dat je collega’s je lastigvallen tijdens je werk, misschien ziet ze je wel zitten. Maar wanneer die praatgrage collega je productiviteit aantast, helpt communicatie en een beetje assertiviteit je om eindelijk weer aan het werk te kunnen.