Duurste hamburger ter wereld

Het is even slikken – letterlijk en figuurlijk – als je oog in oog staat met de duurste hamburger ter wereld. De Golden Boy van burgerspecialist De Daltons uit Voorthuizen is een bijzonder gevaarte met een al even bijzonder verhaal. Mocht je denken dat je wel even de voorpagina van de krant gaat halen door 5000 euro af te tikken voor deze veredelde burger, dan ben je mooi te laat. De lekkernij is al verkocht aan sauzenleverancier Remia. Voor de opbrengst van de burger heeft de bedenker al een prima besteding gevonden.

 

Wereldrecord gevestigd in Nederland

Zo’n drie jaar geleden haalde een andere Nederlander ook al eens het wereldrecord binnen. Zijn burger kostte toen 2.050 euro en daar gaat de burger van De Daltons dus even flink overheen. Dat is op zich ook niet zo vreemd als je ziet welke ingrediënten er zijn gebruikt. Het belangrijkste ingrediënt is waarschijnlijk het beroemde Wagyu vlees. Dat is bijzonder mals vlees omdat de runderen niet alleen mooi zijn, ze worden ook nog eens dagelijks gemasseerd. Dat zorgt voor een ongekende malsheid en een flink prijskaartje.

Wagyu vlees, kaviaar en dure whisky

Naast dit luxe vlees is er ook Beluga kaviaar aan de burger, king crab, Spaanse Paleta Ibérico, witte truffel, Engelse cheddar en een speciale barbecuesaus van Kopi Luwak koffie en Schotse Macallan-whisky toegevoegd. Mocht je nog niet van je stoel zijn gevallen, ook het broodje is een bijzondere creatie. Hier zit namelijk Dom Pérignon champagne in verwerkt. Het gehele gevaarte is netjes belegd met bladgoud en kort gerookt met een speciale rook waarin eveneens whisky is verwerkt.

Opbrengst gaat naar de voedselbank

Mocht je nu denken dat De Daltons een typische yuppenzaak is, dan heb je het verkeerd. Het idee voor de burger ontstond namelijk tijdens de coronacrisis. De bedenker, Robert-Jan de Veen, vindt de prijs van zijn burger natuurlijk beschamend hoog, maar wat nog veel erger is, is dat veel mensen afhankelijk zijn van de voedselbank. In Nederland maken namelijk ruim 160.000 mensen noodgedwongen gebruik van dat systeem en daar wilde men met het maken van deze luxe hamburger aandacht voor vragen.